Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta soká Dátum 2020. 05 25. - 13:59:12 »
Kellőképpen feltételes módban írtam és végképp nem gondolom, hogy feltétlenül mindenkinek ugyanaz a "receptje" a hererákhoz, vagy akármilyen betegséghez. Annyiban elfogadom a holisztikus hozzáállást, hogy a különféle betegségek (többsége) az ember ilyen-olyan egyensúlyának felborulásából eredeztethető. De nem ugyanazon dolgoktól borulunk meg, ez biztos. Én például úgymond hajlamos vagyok önmagam ellen fordulni. Nem tudatosan, nem olyan direkt módon, ahogyan például kamaszok vagdossák magukat, fájdalmat okoznak maguknak, vagy éppen agresszíven lépnek fel másokkal szemben. Ebben mindenkinek vannak egyéni útjai, bár biztosan lehet tipizálni az egyes válaszokat.
Amikor én 10 éve megbetegedtem, akkor kérdeztem az orvosomat, hogy vajon milyen oka és milyen "üzenete" lehet egy ilyen betegségnek? Elhessegette az ilyen gondolataimat, mondván, hogy a mentudommelyik kromoszóma végén lévő törés kódolja (vagy kódolhatja) a betegséget. Amivel nyilván szeretett volna úgymond megszabadítani a megválaszolatlan kérdésektől, ugyanakkor azt mondom így utólag, hogy ha ennél inspirálóbb, változtatásra bíróbb válaszokat kaptam volna, akkor talán másként alakul az életem.
Lehet, hogy kissé pesszimista a meglátásom, de úgy gondolom, hogy az emberek döntő többségének lenne mit változtatnia az életén. Ez persze nem könnyű dolog, egyeseknek azért mert nem elég rugalmasak ehhez, másrészt honnan is tudnák, mi lenne a jobb út?
Utólag könnyebb felfedezni az intő jeleket. Persze, elfogadom, ezek az intő jelek sem feltétlenül igazak, semmilyen garancia sincs arra, hogy egy másik úton történő elindulás kecsegtetőbb eredménnyel járna vagy járt volna. 
2
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta pimpa Dátum 2020. 05 05. - 12:59:48 »
Hát nemtom'... ez a pszichoszomatikus megközelítés sántít nálam ott, hogy:

- Nincs férfi, aki ne veszített volna el valakit, akit szeretett. Szülőt, testvért, szerelmet, gyermeket, kiskedvencet... De mégsincs 3,5 milliárd hererákos férfi a világban.
- Máshogy: nincs ember, aki ne veszített volna el valakit az élete folyamán, mégsem rákos 7,5 milliárd ember...

Lehet, hogy egy-egy esetre igaz lehet, de akkor másik szélsőséges esetre meg az is igaz lehet, hogy "1 pohárral több vizet ivott (vagy kevesebbet)" és az idézett elő egy súlyos betegséget.
3
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta soká Dátum 2020. 05 02. - 00:38:15 »
Sziasztok!
Jó régen nem jártam erre...

Én bízom benne, hogy akikről nem lehet tudni semmit, ők jól vannak, ezért nem jut eszükbe benézni ide. Szerintem, ha gondjuk lenne, akkor talán keresnék a régi kapaszkodókat.
Nem olvastam most vissza, de az utóbbi hozzászólásokra reagálva:
- nálam tavaly járt le a 10 év, ami azt jelenti, hogy nem kell többet mennem az éves kontrollokra. Amit sajnálok kicsit, úgy megszoktam már, hogy évente egyszer kapok egy vérképet, hasi ultrahangot...
- én ugyebár "csak" egy adjuváns két alkalmas "enyhébb" kemót kaptam (önként választottam...) aminek a fene sem tudja, hogy milyen hatása lehetett a szervezetemre. Azért fogalmazok ilyen bizonytalankodva, mert a lötty, amit kaptam, az - mint utólag kiderült - okoz(hat) hallásromlást. És ez nálam be is következett, de a papíros szerint ennek azonnal kellett volna bekövetkeznie, én viszont inkább csak évekkel később vettem észre, hogy zúg a fülem, hogy nem hallom a magastartományokat, hogy romlik a szövegértésem ha zajos a környezet. A dolog nagyon bosszant, de nem foglalkoztam vele, mondván úgysem tudnak segíteni. A dolog nem befolyásolja a hétköznapjaimat, leginkább filmnézés során veszem észre, hogy a kevésbé jól szinkronizált filmeknél nem értem a szöveget :( Ennél egyébként sokkal rosszabb - persze súlyosabb is -, hogy a szaglásomnak legalább a 70%-a is elveszett. Sosem gondoltam, hogy ez utóbbi pszichésem milyen terhes tud lenni.
- azt sem tudom, hogy a kemóra fogjam-e (netán az egyik here hiányára) hogy azóta mintha sokkal jobb lenne az immunitásom, legalábbis egyáltalán nem jellemző, hogy elkapnám az azelőtt évszakosan jelentkező légúti nyavalyákat. De ez az egyetlen jó, mert egyébként - az ötvenes éveim derekán - egyre öregesebben érzem magamat és ez elég elkeserítő. Állandósultak az ilyen-olyan derékfájások, térdfájások, a fizikai erőfeszítéstől érzem, hogy szúr a szívem, kevés a szufla. De ez, azt hiszem, előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik, egyszerűen nehéz elfogadni, hogy már nem vagyok a régi.

A végére hagytam a feketelevest. Hat éve azzal kellett szembesülnöm, hogy a feleségem elhagyott. Ami engem valószínűleg az átlagosnál is jobban megviselt, mert alapvetően egy ragaszkodó és hűséges típus vagyok, nagyon naiv voltam, amikor azt feltételeztem magunkról, hogy velünk nem fordulhat elő, ami egyébként a házasságok felére igaz. Egészen mostanáig tartott ez a feldolgozhatatlannak tűnő patthelyzet, végül beláttam - amit persze már legalább 5 éve tudok -, hogy innen nincs visszaút. Pár hónapja 200km-rel arrébb költöztem, minden szempontból új életet kezdve.
Egy dologban biztosan megváltozott a rákkal kapcsolatos szemléletem. Én - itt is - sokat "harcoltam" az ellen, hogy a (here)rákot automatikusan lelki okokkal magyarázzuk. Nem akartam tagadni, hogy ne lehetne összefüggés a kettő között, csak azt az automatizmust tagadtam, hogy hererák=pszichés nyavalyák. És persze most sem gondolom másként, ugyanakkor az én esetemben mégis kézenfekvőnek tűnik ez a kapcsolat. Esetemben az önmagam valamiféle büntetése. Sokáig nem tudtam magyarázattal szolgálni arra, hogy miféle pszichés hatás okozhatott volna nálam hererákot, hiszen nem kaptam többet és mást, mint amiben már volt részem korábban is. Aztán "most", amikor a feleségem elhagyott, akkor előkerültek olyan régebbi beszélgetések, ami alapján "összeállt" a kép. :) Egy ismerősöm, aki a pszichés okokat kutatta nálam, azt kérdezte, hogy milyen veszteség ért engem x hónappal a hererák előtt. Törtem a fejemet, de semmi okosat nem tudtam mondani, mert 2008-2009-ben éltünk ahogyaz előtte lévő években is, sok gyerek, sok teendő, sok egzisztenciális bizonytalanság. Aztán előkerült egy hangfelvétel, ami felelevenítette, hogy én éppen ebben az időszakban tudtam meg, hogy 15 évvel korábban, még a házasságunk előtt a feleségem megcsalt egy kollégájával. Annyit tudtam, hogy a pasi nyomul, de azt elhallgatta a feleségem, hogy nem volt hiábavaló ez a nyomulás. Mindez néhány rövid mondatban realizálódott, engem valamennyire lesújtott a dolog, a feleségem meg, mint régi történeten, gond nélkül túllépett. Egyedül maradtam ezzel a veszteséggel és nyilván soha nem fogjuk megtudni, hogy volt-e köze a 8-10 hónappal későbbi hererákomhoz. Minden esetre ugyanaz a pasi lépett bele az életünkbe 3 évvel később is... De lám, ez a veszteség - bár nagyobb volt és friss - nem okozott újabb rákot, bár a hallásom és a szaglásom lehet, hogy erre "ment rá".

Mindezt csak azért írtam le, hátha tud belőle valaki okulni.
4
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta pimpa Dátum 2020. 04 25. - 09:38:05 »
Szia, örülök, hogy látlak.
Tudtommal nem. Bár azokról, akik nem voltak fent hónapok-évek óta, nem tudni semmit.
5
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta tc23 Dátum 2020. 04 22. - 20:53:23 »
Sziasztok!

Nem voltam már több, mint 2 éve.
Örülök, hogy megvan a fórum!
Látom vannak (sajnos) új fórumtársak.
Halt meg valaki Pimpa?
6
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta pimpa Dátum 2020. 02 16. - 12:25:36 »
Zsír! Gratulálok, csak így tovább.
7
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta iceboy Dátum 2020. 02 16. - 00:16:21 »
Sziasztok, 6.-ik éve volt a műtétem. Mindenkinek sok egészséget kívánok!
8
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta Viper Dátum 2020. 01 20. - 10:48:00 »
Csatlakozom az előttem szólokhoz, magas vérnyomás pipa.
Nekem is sikerült ezt összeszednem, a látásom egyenlőre stagnál.
9
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta pimpa Dátum 2020. 01 09. - 15:24:57 »
Köszi, egészséges új évet nektek is!!
10
Hererák fórum / Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Utolsó üzenet: írta Nola Dátum 2020. 01 06. - 13:32:45 »
Köszönöm, donpepe.
Sajnálom, hogy ilyen mellékhatásokkal járt nektek a kemó.
Minden jót az új évre mindegyikőtöknek!
Oldalak: [1] 2 3 ... 10