Szerző Téma: Hererák 20 évesen (2. oldal)  (Megtekintve 562548 alkalommal)

east

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 21
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #525 Dátum: 2012. 09 12. - 20:28:18 »
east

Ez kiváló, hogy eddig minden rendben. (már amennyire ilyen esetben rendben lehet...)
Írtam pár dolgot a műtéted előtt csak kitöröltem, mert nem akartalak befolyásolni a döntésedben. Altatás kontra gerincközeli érzéstelenítés. Már felesleges erről beszélni, de 99%-ra tettem a katéter esélyét. Elég sok esetben visszamarad állandósuló derékfájás. Jópár embert ismerek a környezetemben, akiknek ez megvan a gerinc szurka után. Néhánynak rendszeres migrénes fejfájás maradt a műtét után. Reméltem, hogy utánajársz és sportemberként nem vállalod be ezeket, még ha kicsi is az esély. Én feküdtem végig műtétet ébren korábban és na...SOHA többet.

A lényeg, hogy rendben lezajlott.

üdv: t

Azt a pár óra katétert kibírtam, a derékfájásról nem hallottam, majd informállak róla, hogy érzek-e ilyesmit. A migrénes fejfájást a doki és az orvos betegtársam is említette. Ők azt kötötték a lelkemre, hogy úgy elkerülhető a fejfájás, ha a műtétet követő 24 órában nem kelek fel az ágyból, s még a fejemet sem emelem fel (!), s nagyon sok folyadékot fogyasztok. Az ok pedig a visszaáramló gerincfolyadék. Ezt nem tolerálja jól az agy. Ha a gerincfolyadék kiáramlását minimalizáljuk s a sok folyadékot bevisszük (nálam a műtét napján 4 infusio és vagy 3 liter innivaló ment le-ez közel 7liter folyadék) elkerülhető a fejfájás. Eddig nem volt semmi fejfájás. De az az érdekes, hogy hallottam ellenkező esetről (kismama ismerős) akinek nem említette ezt az orvos, s a szülés után 6-7 órával már ment babát nézni., s azóta is migrénes.... szóval lehet benne valami, amit mondasz, ha nem figyelnek oda ezekre a dolgokra. De a derékfájdalom remélem nem indul be...
« Utoljára szerkesztve: 2012. 09 12. - 20:30:29 írta east »
Születtem: 1977
35 évesen,2012.09.10.-én jobb oldali mély castratio. seminoma,pT1 pN0.Carboplatin monoterápia-1alkalom
Több éve észleltem,hogy "más" a jobb oldali herém, mint a bal. Panaszmentesen, rutin szűrés alkalmával tapintották ki, 5nap múlva műtét

samu

 • Vendég
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #526 Dátum: 2012. 09 12. - 22:06:47 »
...a végleges szövettan kb. egy hét múlva lesz kész...

Kíváncsi vagyok, hogy nálad valóban így lesz-e. Én három hete várok egy szövettanra, de még nincs eredmény. Elég elkeserítő, ill. dühítő a dolog. >:( Állítólag alig van patológus - a többség elment külföldre -, és az itthon maradtak pedig nagyon leterheltek...

east

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 21
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #527 Dátum: 2012. 09 13. - 13:13:58 »
Sziasztok!
Műtét után is csinálnak ct-t? Gondolom vérvétel a szövettan elkészültekor lesz. A műtét után nekem nem csináltak semmit, mondván, előtte minden jó volt....

üdv
east
Születtem: 1977
35 évesen,2012.09.10.-én jobb oldali mély castratio. seminoma,pT1 pN0.Carboplatin monoterápia-1alkalom
Több éve észleltem,hogy "más" a jobb oldali herém, mint a bal. Panaszmentesen, rutin szűrés alkalmával tapintották ki, 5nap múlva műtét

pimpa

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 407
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #528 Dátum: 2012. 09 13. - 17:54:16 »
Mivel neked előtte volt egy nem hinném, hogy lesz még egy. Esetleg 3-6 hónap múlva.
Születtem:1975.
2010. baloldali műtét (seminoma  pT1)(8 hónap után fordultam orvoshoz) terápia: watch and wait
2012. okt. relapsus gyanú (minimális hcg emelkedés 4,8)
2013. márc. mintavétel pozitív: seminoma II/B  Kezelés: 3 BEP

soká

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 150
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #529 Dátum: 2012. 09 13. - 19:36:26 »
east,

olyan nagyon ne szorgalmazd a CT-t, mert azért az egy nagyon komoly röntgen mennyiség, ami cseppet sem tesz jót a szervezetnek és alattomos módon nem azonnal okoz gondot.
a vega előnyéhez mérhető maga a hit, amivel "műveled" :)

Más: ez az altatás kontra gerincérzéstelenítés látom, hogy alaposan megosztja az embereket. Miután én korábban nem találkoztam ezzel a problémával, ezért hittem a kórházban a nővérkéknek és orvosoknak, akik a gerincérzéstelenítést javasolták. Azóta sem tudom, hogy vajon számukra miért a gerincérzéstelenítés a kedvezőbb (olcsóbb? biztonságosabb? kevésbé macerás?) minden esetre én nem bántam meg. Mint legelső hozzászólásomban elmeséltem, az első pisilés nekem sem sikerült, de a katéterezés a legkisebb fájdalommal sem járt, az meg, hogy valaki matat a fütyimmel, egy kasztráció után már mellékes :) Ha nem lennék derékfájós 20 éves korom óta, akkor most én is mondhatnám, hogy az érzéstelenítéstől fáj néha a derekam, de nincs így. A fejfájást meg azóta sem ismerem.
Mellettem egy fiút altatással műtöttek, a nővérkék meg folyamatosan froclizták miatta, amit nem igazán értettem, mintha az altatás választása valamiféle gyávaság lett volna. Azt nem tudom biztosra mondani, hogy az altatott beteggel több dolguk van-e a nővéreknek, az kétségtelen, hogy a srác ébredés után elég kóma volt, mindenáron fel akart kelni, látszott, hogy nincs magánál. Ezért aztán a nővérke és a bent lévő barátnője is "birkózott" vele kicsit.
Nekem meg eszembe juttatta egy gyerekkori műtétemet (nem most volt), amikor bizony altattak és életem egyik legszörnyűbb emléke volt az ébredés, ugyanis a tudatom és a cselekedeteim - finoman szólva - nem voltak összhangban. Láttam magamat "kívülről" (magyarul éreztem belülről), hogy itt fekszik egy hülyegyerek, akinek hiába mondják, hogy ne mozogjon, mégis menni akar :) Világosan emlékszem, hogy apám taxival vitt haza és amíg kilépett a taxiból, hogy kinyissa az ajtókat, addig én a kocsiban maradtam, a taxis meg hátrafordult, hogy kérdezzen tőlem valamit. Én meg teljesen kontrollálatlanul mondtam a magamét artikulálatlan módon. Tudtam, hogy mit és hogyan kellene mondanom, de egyszerűen nem működtem :)  A mai napig előttem van a fickó arcán a rémületet, ahogyan visszafordult a kormányhoz, én meg szégyelltem magam, hogy lehetek ilyen hülye :)
Szóval, nekem meg ez jut eszembe az altatásról, noha az eltelt 30 év alatt biztosan más szerrel altatnak.
(viszont arra is jó volt ez az emlék, hogy ne vonzzanak a tudatmódosító szerek :) )

Visszatérve a gerincérzéstelenítőre, azt nekem is a lelkemre kötötték, hogy ne ficánkoljak aznap.
Ja, és nekem a műtét végén azért benyomtak valami bódítást, mert filmszakadás volt a varrás és az ágyamba kerülés között.

Persze, azt is elfogadom, hogy van akit kimondottan frusztrál a műtét átélése, jobb nem tudni róla. Én ebből a szempontból más figura vagyok, én kértem - bár sejtettem, hogy nem lesz rá mód teljesíteni - hogy lógassanak be egy tükröt, hogy lássam a műtétet. Engem kimondottan érdekelt volna. Annyit sikerült elérnem, hogy az eltávolított herét megmutatták.
Én meg azzal szórakoztattam közben az orvosokat, hogy katonaként volt alkalmam asszisztálni az állatorvosnak (én fogtam az állat lábát), amikor herélte az egyik laktanyában a malacot. A dokik meg röhögtek, és megnyugtattak, hogy ők kicsit másképpen csinálják... Nos, ez tényleg így van, mert az állatorvos a herezacskón keresztül műtött, vagyis az nem volt magas kasztráció.

Remélem, senkit nem bánt a humorizálásom! :) (meg ha netán ismételtem magamat)
1965. (2 hónap után fordultam orvoshoz) műtét:2009.08.  tiszta seminoma, Stádium:I/a, 3cm-es daganat. Terápia: választhattam: 2 kör adjuváns Carboplatin monoterápia (hajhullás nélkül)

pimpa

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 407
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #530 Dátum: 2012. 09 13. - 23:45:24 »
Nincs megosztás. Csak én vagyok mindenki más véleményével szemben. Viszont én kiválóan viselem az altatást. Ki sem toltak a műtőből és már felébredtem, nem voltam kómás-dinka és normálisan kérdeztem, hogy mi a pálya. Altatás után értékelik a beteget: 1-től 5-ig pontoznak. Például: azonnal beszél rendesen->5 pont, összevissza beszél->4 pont,  csak hangokat ad ki-> 3 pont, artikulálatlanul morog-nyöszörög->2 pont, nem tud hangot kiadni-> 1 pont... vagy magától ébredt, ébreszteni kellett stb... Egy A/4-es oldal tele kérdésekkel.  Én minden kérdésre 5 pontot kaptam, elolvastam a papírt még a műtőben ébredés után azonnal.. És vissza sem aludtam aznap...

Ha egyedül vagy a véleményeddel még nem jelenti azt, hogy nincs igazad :-X


üdv: t
« Utoljára szerkesztve: 2012. 09 14. - 22:35:58 írta pimpa »
Születtem:1975.
2010. baloldali műtét (seminoma  pT1)(8 hónap után fordultam orvoshoz) terápia: watch and wait
2012. okt. relapsus gyanú (minimális hcg emelkedés 4,8)
2013. márc. mintavétel pozitív: seminoma II/B  Kezelés: 3 BEP

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #531 Dátum: 2012. 09 17. - 11:18:43 »
Pimpa: Engem is altattak, pedig trombózisgyanús voltam, de közöltem, hogy nem vagyok hajlandó ébren eltűrni, hogy kiheréljenek. Nálam sem volt gond az altatás után, ill. a nejem szerint röhögve mondogattam mikor felébredtem, hogy "Hú, de jó volt, vigyenek vissza még egyszer." Én erre nem emlékszem.
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia

east

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 21
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #532 Dátum: 2012. 09 22. - 21:35:44 »
Sziasztok!
Szépen gyógyulgat a sebem, néha viszket mint a fene, de ma már lementem biopiacra a szokásos zöldség adagaimért.
12 napja volt a műtétem, nem tudom ilyenkor már mászkálhat rendesen az ember? Egy ismerősömtől kérdeztem, ő 5 napot volt benn ugyanezzel a műtéttel , és utána még közel 3 hetet ejtőzött otthon. Nem szeretném ha a heggel történne valami. Mondjuk nem unatkozom, 3-4 könyvvel csökkentettem olvasási elmaradásomat. :)
 


Samu!
Tegnap előtt lett meg a szövettanom, ez 10 nap... majdnem tartották az egy hetet. Neked kész van?

Kedden megyek be a dokihoz, elmondja a továbbiakat, átnézzük a szövettant.
Szép hétvégét nektek
east
« Utoljára szerkesztve: 2012. 09 22. - 21:48:42 írta east »
Születtem: 1977
35 évesen,2012.09.10.-én jobb oldali mély castratio. seminoma,pT1 pN0.Carboplatin monoterápia-1alkalom
Több éve észleltem,hogy "más" a jobb oldali herém, mint a bal. Panaszmentesen, rutin szűrés alkalmával tapintották ki, 5nap múlva műtét

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #533 Dátum: 2012. 09 23. - 00:05:50 »
http://www.diagnozis.hu/a_rakos_megbetegedesek_40__a_elkerulheto_lenne/

Ezek szerint 60% nem kerülhető el. Ez engem megnyugtat, mert már tapasztaltam olyat, hogy valaki engem okolt a rákomért (nem fogyasztok rendszeresen alkoholt, nem kávézok, életemben egy szál cigit sem szívtam).
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia

samu

 • Vendég
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #534 Dátum: 2012. 09 23. - 09:19:11 »
Samu!
Tegnap előtt lett meg a szövettanom, ez 10 nap... majdnem tartották az egy hetet. Neked kész van?

Igen, pontosan három hét alatt készült el. Örülök, hogy neked legalább gyorsabbak voltak. :)

Ami viszont jó hír nálam, hogy negatív lett, nem a seminómám újult ki. :) Nem volt egyszerű az elmúlt másfél hónap, miután a biopszia ennek éppen az ellenkezőjét mutatta. De szerencsére ez nem igazolódott...

east

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 21
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #535 Dátum: 2012. 09 23. - 10:09:24 »
Samu

Nagyon örülök a jó eredményednek. Bevallom, nagyon kíváncsi voltam rá, mert ahogy visszaolvastam, aktív szoros követésesek nem vagytok itt valami sokan. Ha netán nekem is lesz ilyen választási lehetőségem, nagyon el kell majd gondolkodnom... De ne igyunk előre a medve bőrére, majd kedden kiderül mit is szedtek ki....

Alga79!
Hát ez az!!! Annyira "szeretem" ezeket a százalékos statisztikákat... ha belekerülsz úgy is tök mindegy mennyi volt az esély... nem is tudom kivel beszéltük itt, hogy életmódom ellenére én is belekerültem a szórásba hasonló előélettel mint Te. (én no cigi, alig alig pár sör, vegaság, sport) Mondjuk van bennem egy olyan gondolat is, hogy elképzelhető, hogy az életmód olyan módon befolyásolja a rák kialakulását, hogy ha pl. nem élnénk egészségesebb életet, elképzelhető h nem 35 éves koromban jött volna elő, hanem 25, és lehet h komolyabb verzióban. Soha nem tudjuk meg a konkrét okot, százalékokkal meg nem sokra megyünk. Mindenesetre nem a rák vonatkozásában megvannak az életmód előnyei, így ha itt nem, máshol profitálhatunk belőle :)
« Utoljára szerkesztve: 2012. 09 23. - 10:32:06 írta east »
Születtem: 1977
35 évesen,2012.09.10.-én jobb oldali mély castratio. seminoma,pT1 pN0.Carboplatin monoterápia-1alkalom
Több éve észleltem,hogy "más" a jobb oldali herém, mint a bal. Panaszmentesen, rutin szűrés alkalmával tapintották ki, 5nap múlva műtét

east

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 21
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #536 Dátum: 2012. 09 25. - 20:49:01 »
Sziasztok.

Megvannak az eredményeim, most már biztos a dolog. Seminoma, pT1 pN0. Péntek onkológia, az urológus szoros követést tippelt, de természetesen majd csak ott derül ki, hogy felajánlják-e a Carboplatint.
Akkor leszek nagy dilemmában majd.....

Születtem: 1977
35 évesen,2012.09.10.-én jobb oldali mély castratio. seminoma,pT1 pN0.Carboplatin monoterápia-1alkalom
Több éve észleltem,hogy "más" a jobb oldali herém, mint a bal. Panaszmentesen, rutin szűrés alkalmával tapintották ki, 5nap múlva műtét

pimpa

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 407
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #537 Dátum: 2012. 09 26. - 19:32:18 »
Azért lássuk be ez nem rossz hír. Azt hiszem mondhatom, hogy szerencséd volt a szerencsétlenségben.
Születtem:1975.
2010. baloldali műtét (seminoma  pT1)(8 hónap után fordultam orvoshoz) terápia: watch and wait
2012. okt. relapsus gyanú (minimális hcg emelkedés 4,8)
2013. márc. mintavétel pozitív: seminoma II/B  Kezelés: 3 BEP

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Hererák 20 évesen (2. oldal)
« Válasz #538 Dátum: 2012. 09 28. - 22:14:16 »
ha pl. nem élnénk egészségesebb életet, elképzelhető h nem 35 éves koromban jött volna elő, hanem 25, és lehet h komolyabb verzióban.

hehe, nekem 25 éves  koromban jött ki, és tényleg el kell mondanom, hogy akár papnak is elmehettem volna, olyan józanul éltem előtte... Viszont rengeteget idegeskedtem... sajnos azóta is, de a rák előtt sokkal többet. Egyszer idegösszeroppanásom is volt. Ez szerintem nagyban rontotta a helyzetemet... Nekem végülis jól jött a rák, azóta lazább vagyok.
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia