Szerző Téma: Hatékony agytumor elleni vakcinát sikerült kifejleszteni...  (Megtekintve 4284 alkalommal)

Balika

  • Adminisztrátor
  • Fórumtag
  • *****
  • Hozzászólások: 64
Hatékony agytumor elleni vakcinát sikerült kifejleszteni

A houstoni Texas Egyetem M. D. Anderson Rákkutató Központjának (M. D. Anderson Cancer Center) kutatói olyan új vakcinát terveztek, amely az eddigi eredmények alapján képes jelentős mértékben javítani a legveszélyesebb agytumorban (glioblastoma multiforme) szenvedő betegek túlélését.
 
100%-os hatékonyságú vakcina agytumor ellen
A vizsgálatokban 23 beteg vett részt, akiknek az átlagos túlélése legalább 19 hónap. Ez jóval több, mint a jelenleg alkalmazott kemoterápiás kezeléssel vagy sugárterápiával elérhető 14 hónap, illetve a kezelés nélkül átlagosan várható 4 hónap. Amióta a klinikai próbák zajlanak, "mindössze" négyen haltak bele a betegségbe (ez nagyon komoly eredménynek számít, hiszen az agytumorok csaknem 100%-ban halálosak).

A vakcinát úgy tervezték meg, hogy képes legyen aktiválni az agy immunrendszerét abban az esetben, ha jelen van egy bizonyos fajta fehérje (EGFRvIII), amely a daganatsejtek felszínén fordul elő. A kutatók feltevése szerint a fehérje (egy növekedési faktor receptorának mutánsa) fontos szerepet játszik a tumor terjedésében.

A vakcina a fehérje egy mesterségesen szintetizált szakaszát tartalmazza, valamint olyan vegyületeket, amelyek megnövelik az immunrendszer ún. dendritikus sejtjeinek aktivitását. Ezek segítenek aktiválni az egész immunrendszert, köztük az ún. CD8+ T-sejteket. Ez utóbbi sejttípus felismeri a tumorsejtek által felvett mesterséges fehérjeszakaszokat, aminek hatására megindul a rákos sejtek ellen folytatott védekező reakció. A betegek egy három injekcióból álló kezdeti terápiás szakasz után havonta kapnak egy az immunrendszer működését serkentő injekciót, ami tovább aktiválja a tumorsejteket puszító CD8+ sejteket.

"Még nem jelenthetjük ki minden kétséget kizáróan, hogy az újonnan kifejlesztett vakcina hatékonyabb a kemoterápiás kezelésnél, mivel még nem végeztünk elég szigorú vizsgálatokat a kétféle terápiás eljárás összehasonlítására, azonban az eddigi eredmények nagyon biztatóak" - mondta Amy Heimberger, a vizsgálatok vezetője. A klinikai próbák e fázisát a kedvező eredmények miatt idő előtt felfüggesztették, mivel az egyik gyógyszercég vezetésével egy nagyobb, randomizált vizsgálatsorozatot indítanak el a közeljövőben.

Forrás: origo.hu
Fórumadmin