Szerző Téma: Melanoma  (Megtekintve 91666 alkalommal)

babilon

 • Vendég
Re: Melanoma
« Válasz #30 Dátum: 2009. 07 28. - 13:24:14 »
Sziasztok!
Az én Apukámnak is melanoma Clark IV. a szövettana. Ő is a múlt héten kapta meg az eredményt. Azóta új  műtéten esett át. Várjuk az új szövettant, nagyon el vagyunk keseredve. Az onkológián nem írtak fel semmit. PET-re kértek előjegyzést, de
az majd csak szeptember körül lesz. Nem tudom, hogy az nem lesz-e  későn. Én is várom a régi bejelentkezőket hátha megtudnak nyugtatni.

FehérAngyal

 • Vendég
Re: Melanoma
« Válasz #31 Dátum: 2009. 07 30. - 12:47:08 »
Sziasztok!
Én leukémiás voltam... Most pedig szerveztem egy csapatot a Bakonyba, Bakonyszücsre. Lehet, hogy hallottatok már róla. Gyógyult és stabil állapotú daganatos, leukémiás, vesekezelt, stb emberek mehetnek oda, családdal is. Amolyan tábor, otthon, medence, ismerkedés, szalonnasütés, Balaton. Nagyon jó szokott lenni. Lenne egy üres helyem. Már korábban is meghirdettem itt is, de senki nem válaszolt. Egy srác visszamondta, mert motorbalesetezett.
Időpont: aug 13-21.
Életkor alsó határa 16 év, a felső mondjuk 32. Most fiatalok (én 20 vagyok) megyünk Debrecenből illetve a pesti klinikáról. Én a debrecenieket viszem, aki az útba beleesik, azt fel tudjuk venni. Pestig vonattal, onnan pedig egy busszal megyünk a Népligetből. Ezen a héten 2-3 család is lesz ott, tehát szülők gyerekekkel.
A tábor teljesen ingyenes, csak az odajutás önköltséges.

1 embert szeretettel várok! (Ne haragudjatok a létszámlimitért, de ott is teltház van, az ősszel viszont még van hely.)
Akit érdekel, jelentkezzen erre az e-mail címre: vaniliavirag@gmail.com

Üdvözlettel:
Angel

júlia87

 • Vendég
Re: Melanoma
« Válasz #32 Dátum: 2009. 07 30. - 20:48:35 »
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen anyajegy veszélyes?
Ami szabályos, nem vérzik, csak a közepe kissé kiemelkedő, az mit jelenthet?
A derekán van.
Egy 48éves férfiről lenne szó, a bőrgyógyásszal még nem sikerült időpontot egyeztetni.
Milyen tünetei vannak a melanomának?

Előre is köszönöm!!!

Balika

 • Adminisztrátor
 • Fórumtag
 • *****
 • Hozzászólások: 64
Re: Melanoma
« Válasz #33 Dátum: 2009. 07 31. - 01:15:02 »
Szia Júlia,

még évekkel ezelőtt az internet bújása során az alábbiakat tanultam:
általában a szabálytalan (tehát nem kör alakú), széleinél cakkos, színében változatos anyajegyek a gyanúsak. Ezek a színek általában kék, sötét- és világosbarna, vörös és hasonló árnyalatot jelentenek. Az egyszínű, szabályos alakú, bőrfelszínből kiemelkedő anyajegy többnyire teljesen normális. Ezek a napfény hatására, vagy egyszerűen a bőr elhasználódásával (öregedés) is megjelenhetnek.

Nálam két éve jelent meg a bal mellkasomon egy gombostűfejnyi anyajegy, amely három hónap alatt kb. 4mm átmérőjűre nőtt.
Alakra szabályos volt, színe világosbarna, azonban volt rajta egy apró sötétbarna kitüremkedés is. Semmi panaszom nem volt rá.

Az első hónapokban a növekedés látványosabb volt, később azonban lelassult, de még két év elteltével is úgy tűnt, mintha egyre nőne.

Budapesten az Üllői úton van a Pre-Pharma nevű magánbőrgyógyászat, ahol 15.000 forintért végeztek egy átvizsgálást. A gyanúsabb anyajegyeket egy minikamerával közelről megnézik, amelyből a kép egyből a számítógépre megy. Ez a műszer hasonló ahhoz a nagyítóhoz, amit a bőrgyógyász használ az anyajegyvizsgálathoz, azonban mivel a kép egyből a monitoron megjelenik, egyszerűbb a vizsgálata.

Az így rögzített képeket elmentik, majd az egy-két hónappal később esedékes kontroll során (ez 5.000 forint) összehasonlítják az új felvételekkel.

Nálam az összehasonlítás során kiderült, hogy az anyajegy még mindig nő, bár egy adott nagyság fölött ez már nem volt feltűnő. A doktornő azt mondta, hogy nem lát kóros elváltozást, azonban mivel sérülékeny helyen van (könnyű körömmel belekapni, vagy a törülközővel felsérteni), továbbá nem áll meg a növekedés, az eltávolítást javasolja. Ekkor az anyajegy kb. 8mm átmérőjű lehetett, valamint 3mm-re kiállt a bőrfelszínből.

Ugyanezen a helyen hetente egyszer rendel egy plasztikai sebész, aki 25.000 forintért vállal anyajegy-eltávolítást, beleértve a varratszedést valamint a szövettant. Én előjegyeztettem magam, és leműttettem. A szövettan eredmény negatív lett, de nem kár érte, mert így is eggyel kevesebb a "hibaforrás" a testemen.

Biztosan sokaknak elrettentő ez az összeg, azonban ha a műtétet nem számoljuk, a 20.000 forint mindenféleképpen megér egy életet, ha bármi kis gyanú is merül fel. A vizsgálat és kontroll független az anyajegyek számától; engem tetőtől talpig átvizsgáltak. Az eltávolítást már egy állami intézetben is elvégzik, gondolom beutaló kell hozzá a háziorvostól (?).

Hasonló, ám mégis kicsit más téma: korábbi lakhelyemhez közel volt egy kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó, ahol már kétszer jártam ugyanezen anyajegyvizsgálat miatt. Mindkét alkalommal úgy bántak velem, mint a kutyával. Hanyag, érdektelen odavetett pillantás volt a vizsgálat, a kérdéseimre pedig borzasztóan kelletlenül válaszolgatott a doktornő. Szinte neki állt feljebb, hogy az idejét raboltam.

Privát véleményem, hogy az egészségmegőrzésért és az egészségügyi kontrollért mindenféleképpen magánorvoshoz kell menni, ha lehet rendszeresen. Állami rendelőben gyakran még a triviális eseteket sem veszik észre (talán nem is akarják). Persze voltam már olyan rendelőben is, ahol teljesen korrekten megvizsgáltak, de az a tapasztalatom, hogy az előbbi eset a gyakoribb. Szintén a magánpraxis előnye, hogy szinte rögtön fogadják az embert, előzetes időpontegyeztetéssel, így az ember rögtön megkapja a diagnózist és órákat sem kell várnia az előtérben.

Vannak olyan betegségek, amelyek hazánkban aránytalanul sok áldozatot követelnek, ám nyugaton ilyesmibe már "ciki belehalni". Ezek olyan vizsgálatokkal megelőzhetőek (vagy legalábbis idejében felfedezhetők), mint az anyajegyvizsgálat, a rendszeres urológiai vizsgálat, a végbéltükrözés vagy a tüdőszűrés. Inkább mondjon le másról az ember (egy dohányos havi adagja fedezi a teljes anyajegyvizsgálatot), mintsem hagyni a dolgokat addig sodródni, amíg már esetleg késő.

Csodálkozva látom a hererák szekcióban is a sok kétségbeesett embert (többnyire teljesen egészséges tizenéves gyereket), aki tanácsot kér vélt vagy valós problémáira, azonban kétségbe van esve, amikor le kell tolnia a nadrágját egy orvos előtt (akinek az a pár here a háromezerötszázadik abban a hónapban). Kellemetlen, amikor az embert megmogyorózzák vagy egy kétméteres csövet dugnak bele, de mégsem olyan kellemetlen, mint negyvenévesen utoljára elbúcsúzni az ismerősöktől.

Amint egy kis gyanú merül fel, el kell menni az orvoshoz. Ha nem bízunk az adott orvosban, vagy úgy érezzük, hogy nem vizsgált meg alaposan, akkor el kell menni másikhoz. Ha nagyon sürgős a dolog, akkor pedig irány a magánorvos még aznap vagy másnap. Az egészségügyi vizsgálat költsége olyan, mint a villany- és telefonszámla. Bele kell kalkulálni a kiadásokba.

Remélem veletek minden rendben lesz, és az izgalmon kívül nincs semmi probléma.

Üdv,
Balázs

U.i.: Elnézést kérek az ömlengésért.

« Utoljára szerkesztve: 2009. 07 31. - 01:20:04 írta Süli Balázs »
Fórumadmin

júlia87

 • Vendég
Re: Melanoma
« Válasz #34 Dátum: 2009. 07 31. - 10:00:15 »
Szia Balázs!

Köszönöm szépen a segítségedet!
Én is inkább a magánrendelők híve vagyok, ahol alaposan megvizsgálják az embert és mindenre választ is kapnak.
A helyi bőrgyógyász megbízhatatlan, érdektelen és ahogy látom, a munkáját sem szereti.
Én is sokat olvastam a melanomáról, és most kicsit meg is nyugtattál, hogy vannak olyan anyajegyek, amik eltérnek az átlagtól, de nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni.
Mindenesetre egy kivizsgálás szükséges.
Örülök, hogy az esetedet így megosztottad velem és az egészség tényleg minden pénzt megér.


További szép nyarat és Minden Jót!:)

zsizsi

 • Vendég
Re: Melanoma
« Válasz #35 Dátum: 2009. 10 02. - 21:29:31 »
Szia GabiGabi!

Még júliusban írtár erre a fórumra. Én csak most léptem be és azt szeretném tőled kérdezni, hogy mi lett veled a továbbiakban.Kaptál-e valamilyen kezelést? Nekem 1 éve volt egy melanomám a lábamon (Clark II. Breslov 0.7) és fél éve a hátamon (Clark III. Breslov 0.5).Azt mondta az onkológus drnő hogy még időben volt és nincs semmi teendő, mellkas röngent és hasi ultrahangot csináltak ami negatív lett. 3 havonta járok ellenőrzésre. Sokan írják a fórumon hogy nekik csináltak nyirokcsomóvizsgálatokat, én is nyugodtabb lennék ha csináltak volna.

Ha valakinek volt hasonló méretű melanomája jó lenne ha megírná hogy ő milyen kezeléseket kapott.ada31

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #36 Dátum: 2009. 10 25. - 21:43:58 »
Sziasztok!
Én is megosztanám a velem történteket. Pont egy éve annak, hogy az Onkológiai Intézetben eltávolítottak a hátamról egy kb.1cm nagyságú anyajegyet, mint később a szövettan igazolta, sajnos melanóma volt. Clark III, Breslow 0,8
A bőrgyógyász nem kért biopsziát, pedig meg voltam győződve, hogy megnézik a nyirokmirigyeket is, főleg, hogy a műtét után nekiálltam bújni az internetet, és bizony ilyen eredmény esetén szoktak tovább vizsgálódni. Esetemben nem ez történt. 3 hónapot kaptam, vissza kellett mennem hasi UH eredménnyel (még vérképet sem kértek, persze én kértem volna a háziorvostól, dehát spec. vérvizsgálatot ő nem csináltathat, csak kérés esetén).UH nem mutatott semmit, vizsgálat sem mutatott semmi elváltozást. Legközelebb most augusztusban voltam, most már LDH eredményt is kért a bőrgyógyász, meg UH-t, meg mellkasröntgent. Minden jó értéket mutatott. Ismét fél évet kaptam.
A legnagyobb problémám (persze azon túl, hogy bőrrákos vagyok), hogy babát szeretnénk, és emiatt a babaprojekt csúszik.Doktornő azt mondta, min. 3 év. Most 31éves múltam. Remélem, hogy az álmom arról, hogy anya legyek, megvalósul.

zsizsi

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #37 Dátum: 2009. 11 03. - 19:01:09 »
Szia ada31.

Mi az az LDH mert nekem azt sem csináltak?Sziasztok!


Én is megosztanám a velem történteket. Pont egy éve annak, hogy az Onkológiai Intézetben eltávolítottak a hátamról egy kb.1cm nagyságú anyajegyet, mint később a szövettan igazolta, sajnos melanóma volt. Clark III, Breslow 0,8
A bőrgyógyász nem kért biopsziát, pedig meg voltam győződve, hogy megnézik a nyirokmirigyeket is, főleg, hogy a műtét után nekiálltam bújni az internetet, és bizony ilyen eredmény esetén szoktak tovább vizsgálódni. Esetemben nem ez történt. 3 hónapot kaptam, vissza kellett mennem hasi UH eredménnyel (még vérképet sem kértek, persze én kértem volna a háziorvostól, dehát spec. vérvizsgálatot ő nem csináltathat, csak kérés esetén).UH nem mutatott semmit, vizsgálat sem mutatott semmi elváltozást. Legközelebb most augusztusban voltam, most már LDH eredményt is kért a bőrgyógyász, meg UH-t, meg mellkasröntgent. Minden jó értéket mutatott. Ismét fél évet kaptam.
A legnagyobb problémám (persze azon túl, hogy bőrrákos vagyok), hogy babát szeretnénk, és emiatt a babaprojekt csúszik.Doktornő azt mondta, min. 3 év. Most 31éves múltam. Remélem, hogy az álmom arról, hogy anya legyek, megvalósul.

tribute

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #38 Dátum: 2009. 12 28. - 21:11:16 »
Sziasztok
Nézelődtem a netem és idetaláltam remélem nem baj, ha megosztom a történetem... 19 éves vagyok áprilisban elment a bőrgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy lehet, hogy rosszindulatú daganatom van. Nagyon megijedtem. Elküldött Kecskemétre a kórházba. Ott megállapították már ránézésből, hogy rosszindulatú daganatom van és sürgős műtétre lesz szükség, amely május 8.-án volt. Előtte való héten megírtam az írásbeli érettségimet, amely az idegességem miatt nem úgy sikerült, ahogy vártam. Az első műtétem érzéstelenítéssel történt. A hátamon volt az anyajegy, amelyet eltávolítottak. Következő héten mentem kontrollra. Majd június 5.-én kiszedték a varratokat. Számomra ez az egy hónap maga volt a pokol. Nem tudtam normálisan aludni, mert nem tudtam ráfeküdni a hátamra, mert egy hatalmas vágás volt ott. Nem tudtam normálisan fürdeni, de ami a legjobban fájt, hogy még a párnát sem tudtam felvenni a földről, amikor leesett. Ezen a napom június 5.-én mondták meg, hogy a szövettanom pozitív lett tehát rosszindulatú a daganatom és további műtét szükséges. Ekkor megzuhantam, hiszen alig vártam, hogy vége legyen már, sőt érettségiztem… volt egy hét úgymond szabadságom, mert június 15.-én mentem Kecskemétre a kórházba. 16.-án már műtét volt délben, nem ettem semmit, mert hát nem ehetettem. Levittek a műtő elé ott voltam kb. másfél órát vagy többet nem tudom, mert elaludtam. Majd bevittek az utolsó emlékem, hogy az óra negyed kettőt mutatott és a hátamba vágtak egy tűt. Felébredéskor meglepődtem, mert a hátamat ismét felvágták és egy cső lógott ki a hónaljamból amit később megtudtam a váladék miatt. Kivettek két nyirokcsomót és kitisztították a hátamon a sebet. Hát elkezdődött minden előröl… 18.-án hazajöhettem. 24.-én voltam szóbelizni és Sikerült…nem úgy ahogy akartam nagyon nem, de megcsináltam. Majd voltam kontrollon itt kiszedték a hónaljamból a varratokat majd július 13.-án ismét kontroll illetve kiszedték a hátamból a varratokat és megmondták az eredményt Negatív lett!!! Augusztus 31.óta kapom a Roferon injekciót. Az elején hányingerem volt, fájt a fejem mára csak a fejem fáj. Háromhavonta járok mindenféle vizsgálatra és nagyon remélem, hogy nem találnak majd semmit sem semmikor…

Natika

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #39 Dátum: 2010. 01 11. - 14:16:08 »
Sziasztok,

remélem, hogy jár még erre valaki, mert nekem most lenne szükségem információra.
Én egy 22 éves lány vagyok de a mai napon azt hiszem nagy lépést tettem a felnőtté válás irányába...
 
December 28.-án vették le a bizonytalan eredetű anyajegyemet, amit korábban megnézett egy egész orvosi kar és arra jutottak, hogy 50%, hogy melanoma. Akkor nem ijedtem meg különösebben, bíztam a szövettanban aminek ma kaptam meg az eredményét:

A polypoid tumor a II. szöveti szintig inflirtálja az irhát, abszolút vastagsága 2,432 mm (pT2b).
... A tumorsejtek főként fészkeket alkotnak, változó pigmenttartalmúak, a cytológiai atypia közepes fokú, 10 nagy nagyítású látótérben 5 mitosis fedezhető fel, a Ki67 reakció pedig a sejtek mintegy 30%-ban mutat ploriferatios aktivitást. Diffúz a tumorsejtek S100 protein, Melan A és HMB45 pozitivitása. A tumorban friss bevérzés, körülötte minimális lymphocitás beszűrődés van.
A kimetszés az épben történt.

Diagnózis: Spitzoid nodularis melanoma malignum exulceratum (pT2b)


Hát ez a helyzet.
Szerdán megyek vérvételre, majd jövő hétfőn fekszem be a kórházba, hétfőn-kedden kivizsgálások sora (axilláris és inguinalis lágyrész UH, hasi UH, mellkas röntgen), majd szerdán műtét, altatásban, kb. 50 perces, ami alatt megcsinálják a nagyobb vágást és az őrszem nyirokcsomót is eltávolítják.

Elég sok mindent olvasgattam itt a neten, nem tudom, hogy mit gondoljak. Még teljesen fel sem fogtam. Elég sz@rul érzem magam a diagnózis óta.
Ti, mint tapasztaltak, mit gondoltok..? Nagyon gáz ez a 2,432 mm? Azt olvastam, hogy minél vastagabb, annál rosszabb.
Most azon drukkolok, hogy ne legyen áttét, mert akkor ugye sokkal jobb a helyzet?? Szerintetek mivel tudnám megnyugtatni magam...?
Érzi az ember, ha áttétes..?

Nem szeretném 22 évesen befejezni a pályafutásomat.

Írjon nekem valaki, de őszinte véleményeket várok.

Mindenkinek jó egészséget és reményteli jövőt kívánok!

Üdv.: Nati[/color]
saltandrea

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #40 Dátum: 2010. 01 17. - 11:49:49 »
szia natika,
nekem 2006.02.28-an volt a mutetem, 30 evesen, melanoma malignum.
most nem irnek parametereket, h mekkora, milyen stadium...
nem ez a fontos.
nem ezzel kell most foglalkozz.
csak es kizarolag egyvalamire KELL koncentralj.
megpedig arra, h meggyogyulj.
neked csak es kizarolag ez a feladatod, ez kell, h kitoltse a napjaid.
csupa szep es jo, lelket melengeto gondolataid lehetnek, es kesz.
nem lesz konnyu, ezt nem igeri senki.
fejben kell lejatszanod es latni magadat egeszsegesen, vidaman, boldogan.
kemeny csata, de csak te nyerhetsz es nyerni is fogsz.
en tiszteltem es tisztelem a betegsegem. nem vadaskodtam.
semmi mast nem tudtam, csak azt, h NEM ADOM MAGAM.
eldontottem es kesz.
01.20-an megyek szegedre az okologiara kontrollra es minden rendben lesz, mert igy kell lennie.
gondolatban veled leszek,
minden jot,
saltandrea

anonim87

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #41 Dátum: 2010. 04 07. - 18:47:46 »
Sziasztok! Gondoltam én is hozzászólok a témához, csak nem nagyon szeretek róla beszélni.
Sajnos nekem anyukám érintett a dologban. 2008. nyarán távolítottak el a hátáról egy anyajegyet, Clark IV., Breslow 2,15 volt a melanoma. Interferon injectiot kapott, heti 3 alkalommal adta magának, de most 3 hónapja már nem kell adnia. 2008 óta 3 havonta jár laborba, mellkas RTG, hasi UH. Eddig hál istennek semmit nem találtak, néha kicsit magasabb a máj érték a laboron, de ez a következő leletig elmúlt. Most még egy anyajegy eltávolítását kérte az orvos, az in situ melanoma kizárására. Remélem negatív lesz az eredmény.
Én egyébként az Országos Onkológiai Intézetben dolgozom, naponta nem egy, nem két embernél diagnosztizálják a melanomát sajnos.
Szeretném ha az eddigi fórumosok írnának, hogy hogy vannak!!! (Györgyi, Alcu, tribute, ada31, babilon, Zsizsi, natika, stb.)
 

tribute

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #42 Dátum: 2010. 04 07. - 22:23:21 »
Sziasztok!
Én az elmúlt pár hónapban nem igazán éreztem jól magam. Nagyon fájnak a sebeim nagyon megérzik az időt és most elég furcsa időjárás van szóval igazán izgalmas, hogy néha nem tudok felkelni. Augusztus óta kapom én is az Interferon injekciót 7dik hónapja, már kezdem megszokni. Mire végleg megszokom remélem vége is lesz. Háromhavonta megtámadom a kórházat Ultrahang, röntgen, vérvétel. Nem igazán szeretek oda járni, de sajnos muszáj! Amikor az injekcióért megyek az is rossz, mert bemegyek a váróterembe és ott a sok ember és mindenki csak a bajáról tud beszélni és nem szeretem hallgatni őket. De tudom, hogy sikerülni fog és ha fáj akkor arra gondolok, hogy túl vagyok rajta és nem akarok több műtétet! És rájöttem egy nagyon fontos dologra arra, hogy a kutyák nagyon sokat segítenek a nehéz helyzetekben. Ki szoktam ülni a kertbe és zenét hallgatok és csak azt érzem, hogy a kutyusom odabújik mellém és hagyja, hogy átöleljem!  :)

babilon

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #43 Dátum: 2010. 04 14. - 09:29:30 »
Sziasztok! A lap tetején írtam Apukámról.Az élete nagyon megváltozott. Szeptemberben volt PET-ct-én,akkor a tüdőn és a hörgőknél találtak foltot.A tüdőtükrözéskor és mintavételkor nem találtak rákossejteket.Interferon injekciót kap heti három nap és havonta 5 nap jár kemoterápiára (az infuziót megkapja és jöhet haza, másnap megy megint) a kezelés után hála istennek nem nagyon beteg inkább gyenge.Étvágya a régi a súlyváltozás kicsi (szerintem inkább a kórházba való járkálástól fogyott egy keveset) Megkapta a hatodik havi kezelést, most megint PET időpontra várunk.Az interferon injekciókat nehezebben türi most, hogy nem kell járni kezelésre duplájára emelték a dózist.Gránátalmalevet és Bérescseppet fogyaszt. A télen a homlokáról vettek le egy anyajegyet a szövettan rendbe volt. Remélem a ct-én is minden jó lesz.
Mindenkinek jó egészséget, türelmet és kitartást kívánok.
« Utoljára szerkesztve: 2010. 04 15. - 09:46:16 írta babilon »

gyorgyi50

 • Vendég
Re:Melanoma
« Válasz #44 Dátum: 2010. 09 22. - 01:42:36 »
Sziasztok!

Györgyi vagyok, a fórumon elsőként én számoltam be a fiam betegségéről, aki jól van és dolgozik.   
Sokáig nem jelentkeztem, aminek különösebb oka nem volt. Most visszaolvasva a fórum bejegyzéseit,  szeretném biztatni azokat, akik még a hosszú, szorongással teli időszak előtt állnak. Visszagondolva az "indulásra" és az azóta eltelt évekre, szinte hihetetlennek tűnik, hogy közelítünk az 5. évhez. Szerencsére jóra fordult minden. Rendszeresen járunk kontrollra, most már 6 hónapra elengedték.
Mindenkinek kitartást és teljes gyógyulást kívánok.       

Györgyi