Szerző Téma: Ismerje fel időben!  (Megtekintve 9980 alkalommal)

Balika

  • Adminisztrátor
  • Fórumtag
  • *****
  • Hozzászólások: 64
Ismerje fel időben!
« Dátum: 2006. 04 01. - 10:07:32 »
Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

A soha nem dohányzókkal összehasonlítva még azok is kétszeresen veszélyeztetettek, akik már legalább 15 éve abbahagyták a dohányzást, de mekkora a különbség, ha azt számítjuk, hogy a folyamatosan dohányzók náluk is 15-25-ször esélyesebbek a megbetegedésre.
Ma már vitathatatlan az összefüggés a megbetegedés előfordulási gyakorisága, a dohányzással töltött évek, a naponta elszívott cigaretták száma, valamint a cigaretta kátrány- és nikotintartalma között. A cigarettapapír égésekor rengeteg rákkeltő anyag keletkezik.
A pipa és a szivar kisebb tüdőrák-veszéllyel jár, de a szájüreg, a nyelőcső, a gége rákjainak kialakulását is okozhatják. Passzív dohányzáskor a rákkeltő anyagok kisebb koncentrációjú, de gyakorlatilag állandó jelenléte a dohányzással összemérhető veszélyt jelent.
Természetesen nem a dohányzás az egyetlen kockázati tényező, de ez védhető ki leginkább.
A másik mindnyájunk számára adott lehetőség a bizonyos időközönkénti részvétel a tüdőszűrésen. Jó lenne mindenkinek a lelkére kötni, hogy különösen bizonyos kor után és veszélyeztetettként vegye komolyan a szűrést.
 
Első intő jelek?

Sajnos az első intő jelek nem mindig mutatkoznak meg időben. A tüdőrák is az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik. A korai stádium panaszmentes.
Az az általános elv, hogy minél korábban deríthető fel a betegség, annál jobbak a kilátások a tökéletes gyógyulásra. A tüdőszűrésen felderített, még panaszmentes betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak.
 
A köhögés tipikus, azonban különösen régi dohányosoknál nem jellemző tünet. Ilyenkor inkább az hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ha a köhögés jellege változik meg. Az ismert, nedves, hurutos köhögést kínzó, száraz ingerköhögés váltja fel. A köhögés vérköpéssel is párosulhat.
 
A visszatérő tüdőgyulladások, a fogyás, a mellkasi fájdalom, gyengeség, mind-mind olyan tünetek, amelyek felhívják a figyelmet a rákos betegségekre.
Kevésbé ismert viszont, hogy reumatikus fájdalmak és panaszok is jelentkezhetnek. A kéz ujjai utolsó percének megduzzadása és a körmök formájának megváltozása - dobverőujjnak is nevezik, amikor a körmök domború óraüveghez hasonló formát vesznek föl,- szintén tüdőrákra utalhatnak.
Az előrehaladottabb betegség tünetei a rekedtség, a légszomj, és a megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók a kulcscsont feletti árokban vagy a hónaljban. Súlyos tünetek közé tartoznak a karba, vállba sugárzó fájdalom, esetleg bénulás, nyelési nehezítettség, az egyik szemhéj csüggése.
Ritkán, de előfordul, hogy a tüdőrák a véráram útján az agyba ad áttétet, melynek szintén jellegzetes tünetei vannak.

Szerző: Máriáss Márta
Forrás: HáziPatika.hu
Fórumadmin

vaoka

  • Vendég
Ismerje fel időben!
« Válasz #1 Dátum: 2006. 04 01. - 12:49:12 »
A tüdőrákkal kapcsolatban szereztem most komoly tapasztalatot, s el kell mondanom, jó tapasztalatot. Remélem, másoknak is van hasonló élménye.Az én párommat tavaly szeptemberben érműtét miatt érfestésre küldték, ami előtt egy tüdő-röntgent kellett elvégezni. Ekkor fedzték fel a tüdejében a női ököl nagyságú daganatot. Soha senki nem volt rákos a családunkban, s mivel a páromat már 15 év óta többször műtötték érrendszeri problémákkal, folyamatos orvosi vizsgálat alatt állt. Nem dohányzott, nem élt mérték nélkül. Leszázalékolt emberként élt mégis teljes életet. Persze bepánikoltunk, s kétségbeesve próbáltunk mindent. Cod teát, Avemart, AloeVerát, mindent. Szeptember 28-án megműtötték, egy négy és fél órás műtétet végeztek a jobb lábán, nehéz volt. Ez után került a Korányiba, ahol Dr.Zsirai főorvos úr vette gondjaiba.
Köszönet neki.
December 8-án ismét egy négy és fél órás műtét során kivették a jobb tüdejét, teljes egészében. Műtét közben kamrafibrilláció, az intenzíven gyomorvérzés. Dr. Agócs főorvos úr rendbehozta.
Köszönet neki.
Most már teljes egészében jól van, semmiféle kóros állapotot nem mutatott ki a szövettan. Nem tud még 200 métert futni, de minden nap háromszor leviszi a kiskutyáinkat sétálni, és már készül a telekre, a jó lesz az idő.  Dióhéjban ez a történetünk.
A lényeg: VAN REMÉNY A GYÓGYULÁSRA. De sokat kell tenni érte.
köszönöm, ha valaki meghallgatott, elolvasott.
Vaoka

bbig

  • Vendég
Ismerje fel időben!
« Válasz #2 Dátum: 2006. 04 14. - 12:12:39 »
Biztosan igazad van az arányokkal kapcsolatban. Nekem azonban a tapasztalatom: unokahugom nem dohányzott, 30 évesen meghalt tüdőrákban. Én 26 éve dohányzok, és 88 kg vagyok, azaz nem vagyok csont és bőr, ha hozzávesszük, hogy 173 cm magas vagyok. Nem tudok róla, hogy tüdőrákom lenne. Tüdő TBC-vel feküdtem majdnam félévet kórházban, annak azonban semmi köze a dohányzáshoz. Cseppfertőzés, mint a nátha. Ott mondták a nővérek, hogy ők még csak sovány tüdőbetegekkel (TBC;rák) találkoztak.