Szerző Téma: Ismerje fel időben!  (Megtekintve 17078 alkalommal)

Balika

 • Adminisztrátor
 • Fórumtag
 • *****
 • Hozzászólások: 64
Ismerje fel időben!
« Dátum: 2006. 04 01. - 10:03:02 »
A méhnyakrák nagyon sokáig tünet- és panaszmentes, az időben történő felismerés orvosi feladat. Feltétele, hogy a fogamzóképes nők 25-50 éves kor között - ha egyéb körülmények nem indokolnak gyakoribb vizsgálatot - 3 évenként jelenjenek meg a rákszűrésen.

A méhnyak daganatos szövete törékeny, a betegség legfontosabb tünete tehát a főként közösüléskor jelentkező, úgynevezett "kontaktvérzés".
 
Szűrés és megelőzés

 A gyakori partnerváltás nagy esélyt teremt a különböző, gyulladásokat és idővel rákos elfajulást előidéző kórokozókkal történő fertőződésre, így megelőzésként a hűséges, monogám partnerkapcsolatot lehet a nőknek ajánlani.
Orvosilag a legfontosabb a rendszeres rákszűrő vizsgálat. A vizsgálat lényege, hogy a méhszájból vattatamponnal vagy speciálisan erre kifejlesztett eszközzel kenetet vesznek. A kenetet vegyszerrel fixálják, majd sejttani vizsgálatra küldik. A vizsgálat elengedhetetlen része a méhszáj kolposzkópnak nevezett speciális mikroszkóppal való megtekintése. A vizsgálat érzékenységére jellemző, hogy az első pozitív lelet sok évvel megelőzi a valódi daganat kialakulását. Találati pontossága, vagyis a felismerés 98%-os valószínűségű. A rákszűrő vizsgálat eredményét legtöbbször egy betűvel és egy számmal adják meg. A P1 és P2 lelet kvázi kizárja még a kezdődő rosszindulatú folyamatot is. A P3 citológiailag nem azonosítható betegségre utal. Ilyenkor a daganat lehetőségét antibiotikus kezelést követő újabb citológiai vizsgálattal lehet kizárni vagy valószínűsíteni.
 
Az előrehaladott rák tünetei

Nem szabad tehát megvárni, míg komolyabb, előrehaladott rákot jelző tünetek jelentkeznek. A bőséges folyás és vérzés, később a kismedencei idegek nyomása miatt jelentkező fájdalmak, mélyvénás trombózis, vizelési és székelési panaszok már a méhen kívüli szervek érintettségét jelzik.
Szintén később jelentkeznek a rákos megbetegedésekre jellemző kóros fogyás, vérszegénység, tartós hőemelkedés vagy láz, különböző fájdalmak.

Szerző: Dr. Elek Csaba
Forrás: HáziPatika.hu
Fórumadmin

Márti

 • Vendég
Méhnyakrák
« Válasz #1 Dátum: 2006. 05 24. - 21:08:32 »
Kedves Balázs !

Nagyon szimpatikus , hogy közlöd az értékes infókat a témáról . Sajnos a cikket író orvos téved, mert sajnos nem minden esetben elegendő "csak " a citológiai vizsgálat . Szívesen elküldöm a szövettani eredményem , hátha mások okulnak  belőle.  A citológiai leletem P1!!!!!!!! volt, a Ct mutatta a tényt, hogy az elöző 3 hónappal korábbi felvételhez képest kicsit megnőtt a méhem. Az ezt követő kb 2 hét múlva távolították el a méhem , kiderült 1 cm ép felület választotta el a beteg részt az egészségestől. Adenocarcinomát diagnosztizáltak . Ez 2004 februárjában történt, azóta hál istennek jól vagyok   nőgyógyászati szempontból . Nagyon féltem hogy a beavatkozást követően , hogyan élem meg a nőiességem . Szerencsére már ezen a lelki traumán túl vagyok. Szívesen segítek és írok erről többet , ha valakit érdekel .

Üdvözlettel Márti

pema

 • Vendég
Ismerje fel időben!
« Válasz #2 Dátum: 2006. 05 28. - 19:02:01 »
Kedves Márti,
Soraidból azt olvasom ki, hogy méhtest rákkal operáltak. A citológia csak a méhnyakrák esetén diagnosztikus értékű. A méhtestrákot igen nehéz diagnosztizálni. Általában a panaszok rendellenes vérzéssel jelentkeznek, és a biztos diagnózist csak a méhnyálkahártya lekaparásakor nyert szövetmintából lehet felállítani. 100%-os diagnózis még így sem adható, mivel a kinyert szövetminta nem biztos, hogy tartalmazza a méhben esetleg már előforduló rosszindulatú sejteket. Ezt a típusú rákot bizony nem könnyű felismerni.
Remélem, hogy gyógyulásod nem zavarja meg semmi, és így el is felejtheted a Veled történteket.
Pema

Márti

 • Vendég
Bocsi a kevés infóért
« Válasz #3 Dátum: 2006. 05 29. - 23:38:07 »
Kedves Pema !

Már magam is bizonytalan vagyok és elővettem a papírjaimat. A szövettan a  következőket tartalmazza a cervix állományban , helyenként a portio felszínének a közelében is közepesen differenciált cervicalis adenocarcinoma  észlelhető . Ez a cervix állományban különböző mélységig 5-10mm terjed , ennek megfelelően a külső resectios vonaltól általában 1 cm ép szövet választja el.  A következő zárójelentésre az került , hogy a hasi nyirokmirigyeket távolítják el méhnyakrák miatt.  Akkor most ez mi is volt tulajdonképpen ?  

Nagyon köszönöm az együttérző soraid, igazából azért írtam , mert érdekelne , ki hogyan vészeli át a nehézségeket.  Nekem előtte kb 6 hónappal  2003 szeptemberében hasnyálmirígy daganatom volt , amely szintén rosszindulatúnak mutatkozott . Megoperáltak ( na ez kegyetlen volt ) , majd hasnyálmirigytályogom lett , itt is beavatkoztak . Ezután sokkolt az , hogy megint gond van csak most nőgyógyászatilag . Valamelyest nagyobb a méhem, ami ilyen előzmények után óvatosságra ad okot.  Utána jött a szövettan, amit a fentiekben írtam.  Tényleg ez csak egy véletlen , ahogyan az orvosok is mondják.? Vajon hová lett a fizikumom és hiába próbálok erős lenni, ha hamar elfáradok és a régi teherbírásom a felére csökkent ? Egyébként 38 éves vagyok.

Üdvözlettel Márti

pema

 • Vendég
Ismerje fel időben!
« Válasz #4 Dátum: 2006. 05 31. - 19:02:46 »
Kedves Márti,
Amit most írsz, aszerint mégis méhnyakrákod volt. Valószínű a P1 szövettan téves eredmény. Sajnos van ilyen. Hol vizsgáltak? Melyik kórházban végezték a műtétet? A nyirokcsomókat azért vették ki, mert azoknak normális esetben ott nincsen helyük. Ha ilyent találnak, akkor azt meg kell nézni szövettannal, mert ezekből keletkezhetnek az áttétek. Mindegyiket el kell távolítani. Miért nem kérdezed meg pontosan az orvost, hogy mi is volt a diagnózis? Jársz kontroll vizsgálatokra? Fontos, hogy negyedévente ellenőrizzenek, nem keletkezett-e áttét a szervezetedben. Legalább évente egyszer pedig hasi ultrahangot, jobb esetben pedig CT-t kell csinálni. A diagnózis után két évig nagyon oda kell figyelni! Ha az orvosod ezt nem mondta, akkor mindenképpen kérjed tőle, hogy adjon beutalót.
Üdvözlettel
Pema

lány

 • Vendég
Ismerje fel időben!
« Válasz #5 Dátum: 2008. 01 26. - 21:13:24 »
Egy kérdésem lenne. A méhnyakrák kialakulhat úgy is ha nem volt még nemi közösülés csak maszturbálás?

mamamaci

 • Vendég
Re: Ismerje fel időben!
« Válasz #6 Dátum: 2008. 12 24. - 19:00:11 »
Nem hiszem el hogy ez a téma nem érint sok nőt,és mégsem ír senki ide semmit. ???

zulinga2

 • Vendég
Re: Ismerje fel időben!
« Válasz #7 Dátum: 2009. 08 09. - 09:56:39 »
méhnyakrákom van, sugár. ill.kemoterápián már túl vagyok. Most a közelterápia vár rám. Félek tőle!Fájdalmas?Irjon valaki aki tudja milyen volt.