Szerző Téma: Ismerje fel időben!  (Megtekintve 25253 alkalommal)

Balika

  • Adminisztrátor
  • Fórumtag
  • *****
  • Hozzászólások: 64
Ismerje fel időben!
« Dátum: 2006. 04 01. - 10:08:56 »
A vastag- és végbélrák 100 emberből 4-6-ot érint. Az arány magas, némileg megnyugtató viszont, hogy a legjobban szűrhető rák. Idejében felfedezve és kezelve jó eséllyel gyógyítható. Kiváltképp, ha még rákmegelőző állapotban derül fény az elváltozásra.

Magyarországon sajnos még nincs szervezett vastagbélrák-szűrés, de a vizsgálat elvégeztetése mégis mindenki számára adott, a valamilyen okból veszélyeztetettebbek számára pedig mindenképpen ajánlott.
A szűrés a teljesen tünetmentes betegek megtalálását hivatott szolgálni. Ha valamiért nem sikerül tünetmentes állapotban felfedezni a betegséget, az első gyanús tünetek jelentkezése idején minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. A vészjelző tünetek szerencsére jól meghatározhatók és felismerhetők. Kívánatos volna, hogy ezeket minél többen megismerjék, tudjanak róluk!
 
Tünetek, amelyekkel mindenképp orvoshoz kell menni

Hangsúlyozni kell, hogy a tünetek nem csak rosszindulatú daganatot jelezhetnek, de feltétlenül alapos kivizsgálást indokolnak.
Egyszeri hasfájás természetesen előfordulhat, de ha bizonyos időnként visszatérnek, netán állandósulnak, az gyanús jel lehet. Általános szabály, hogy negyven éves kor fölött minden emésztőrendszeri panasz, amely tartósan fennáll és nem köthető valamilyen múló fertőzéshez, kivizsgálásra szorul.
A székelési ritmus tartós megváltozása lassan alakul ki, ezért sokszor hagyják a betegek figyelmen kívül, pedig a korábban nem ismert szorulás, szorulás és hasmenés, főként pedig ezek váltakozása fontos vészjelzők. Ugyancsak a székeléssel összefüggő jel, ha az ember úgy érzi, nem sikerült a székletet teljesen ürítenie, és az inger továbbra is megmarad.
Az élénk színű véres székletet okozhatja rákos daganat, hosszú ideig jóindulatú, ám később esetleg rosszindulatúvá váló polip vagy aranyér is. Mindenképpen ki kell deríteni az okát.
További rákos elváltozásra utaló jel lehet a vérszegénység, a betegséggel összefüggésben kialakult visszér, visszér-trombózis.
A tisztázatlan eredetű, múlni nem akaró láz, és a nem szándékos, de észrevehető fogyás is lehet a kolorektális rákok tünete.
 
Kiknek javasolt a szűrés?

A betegség 40 éves kor alatt ritka, 50 év fölött viszont jelentősen nő az előfordulása, ezért ilyen idős kor fölött kell gondolni a szűrésre. Különösen azoknak, akik családi előfordulás, örökletes okok vagy bizonyos betegségek miatt a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak. Ma már genetikai vizsgálattal kimutathatók bizonyos örökletes bélbetegségek, amelyek a bélben - kezdetben jóindulatú - polipok, egyéb rendellenességek megjelenésével járnak.
Az első szűrés időpontja családi előfordulás esetén nem a népesség nagy átlagához igazodik, hanem mintegy 10 évvel fiatalabb korban esedékes annál, mint amikor az első vagy másodfokú rokonnál kifejlődött a kór.
Fokozott kockázatot jelent, ha a családban előfordult már valamilyen vastag- és végbélrák a harmadfokú rokonokig. Az elsőfokú rokonságban előfordult méh-, petefészek-, emlő-, prosztatarák vagy vastagbél-polip szintén indokolja a szűrést.
A gyulladásos bélbetegség idővel rákmegelőző állapotot hozhat létre, ezért ha hosszú ideig (7-8 évig) krónikus gyulladás állt fönn, akkor ennek teljes elmúltával is javasolt a szűrés. A Crohn-betegségben szenvedőknél is nagyobb kockázattal kell számolni.
Fokozott ellenőrzést és figyelmet igényel természetesen, ha valakinek netán már volt polipja vagy béldaganata.
A szűrések rendszerességéről azt kell tudni, hogy évente érdemes egyszerű széklet- és vértesztet végeztetni. 3-5 évente részleges, 5 évente teljes vastagbéltükrözés javasolt.

Szerző: Máriáss Márta
Forrás: HáziPatika.hu
Fórumadmin

biti.15

  • Vendég
Re: Ismerje fel időben!
« Válasz #1 Dátum: 2008. 05 06. - 19:47:49 »
Sziasztok!

Nem tudom, fogja-e ezt valaki olvasni, de azért leírom.
Mióta a családomban is felütötte a fejét a vastag- és végbéldaganat, azóta folyamatosan tájékozódom a témában. Valamelyik nap rábukkantam az interneten egy új szűrési eljárásra, ami a székletből a daganat által termelt enzimet mutatja ki, és állítólag ez nagy biztonsággal kimutatja a daganatot, Nyugat-Európában már évek óta ezzel szűrnek.

Szerintem azért ezt jó tudni, hogy ilyen is van.

biti.15

  • Vendég
Re: Ismerje fel időben!
« Válasz #2 Dátum: 2008. 05 06. - 20:45:31 »
A Béldaganatokról

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb rosszindulatú daganat Magyarországon, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Évi mintegy 9000 új megbetegedést regisztrálnak hazánkban, és több mint 5000 halnak meg ebben a betegségben. Annak a valószínűsége, hogy valaki élete során vastagbélrákban megbetegszik nőknél 3,7%, férfiaknál 6%. Tehát kereken minden huszadik embert érint. Magyarországon naponta több mint húsz embernek kell a frissen felfedezett vastagbélrák diagnózisával szembesülni. Felfedezésekor az esetek nagy többségében a vastagbélrák már előrehaladott stádiumban van.
 A vastagbélrák kialakulása jól nyomon követhető folyamat. A bél ugyanis tükrözéssel jól vizsgálható, és maga a daganat lassan növekszik. A bélnyálkahártya sejtjei gyorsan elhasználódnak és 4-8 naponként kicserélődnek. Ebben a sejtpótlási folyamatban - több száz millió sejtről van szó - zavarok keletkezhetnek. Sejtek elszaporodása alakulhat ki, ami jóindulatú túlburjánzáshoz (nyálkahártya polypok) vezethet. A béldaganatok több mint 90%-a ezekből a polypokból fejlődik ki.

Minél nagyobb egy polyp, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy elfajul. A bélrák lappangva kezdődik és nem jár fájdalommal. A vizsgálati adatok azt mutatják, hogy tíz évig is tarthat, amíg egy kis polypból rosszindulatú daganat keletkezik. Közvetlenül a nyálkahártya alatt egy vékony erekből álló hálózat van, amely a vérellátást biztosítja. Ezért a polypok sérülése vérzéshez vezet.
 "Remekül érzi magát, kiváló étvágya van, éppen most lett ötven éves ... - akkor Ön a vastagbélrák valamennyi jellegzetes tünetével rendelkezik."
Ezekkel a szavakkal sokkolta a társadalmat az USA-ban az Amerikai Ráktársaság egy felvilágosító kampánya során. Mert ez a mondat teljes mértékben jellemző a vastagbélrákra: a rosszindulatú daganat lappangva és gyakran teljesen észrevétlenül kezdődik. Sajnos nem figyelmezteti áldozatait korai tünetekkel.

Amikor aztán a jellegzetes tünetek, mint a hasi fájdalmak, rendellenes székürítés, vagy látható vércsíkok a széklet felületén megjelennek, a betegség gyakran már előrehaladott stádiumban van. A vastagbéldaganat korai felismerésének ezért kiemelkedő szerepe van, és ez a leghatékonyabb fegyver ez ellen a megbetegedés ellen!

Ne várják meg a tüneteket !Ha valaki meg akarja óvni magát a béldaganattól, nem szabad a tünetek megjelenéséig várni! Ezzel szemben viszont fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját veszélyeztetettségével és ennek megfelelően következetesen éljen a megelőzési lehetőségekkel.

Figyelmeztető jelek:
Vastagbélrákra utalhatnak a következő figyelmeztető jelek:
•   Vért fedez fel a székletében
•   Hasi puffadás
•   Székrekedés váltakozik hasmenéssel
•   Ceruzavékonyságú a széklete
•   Erős székelési ingere van, melyet nem követ megfelelő székürítés
•   Gyakran van görcsszerű hasi fájdalma
•   Gyakran van hányingere, teltségérzete és étvágytalansága
•   Az utóbbi időben mindig fáradékony, levert, feltűnően csökken teljesítőképessége
•   Nem szándékos fogyás
•   Sápadt, vérszegénynek tűnik
Orvosi vizsgálat során fény derülhet arra, hogy a panaszok mögött valamilyen komoly ok húzódik-e meg, vagy csak egy ártalmatlan átmeneti problémáról van szó.
 A bélrák korai felismerésében fontos szerepet játszik a 45 év felettiek körében elvégzett szűrővizsgálat. Ennek a szűrésnek a keretében az orvos fel tudja mérni a beteg vastagbélrák rizikóját, és gyanú esetén további vizsgálatok végezhetőek el.

Vizsgálati módszerek

Széklet vér vizsgálat:
A vastagbél polypjaiból, daganataiból szemmel nem látható, kicsiny mennyiségű vér kerülhet a székletbe, mely tesztekkel kimutatható. Viszonylag olcsó vizsgálat, széles körben hozzáférhető, és a béldaganat miatti halálozást igazoltan csökkenti. Hátránya, hogy a nem vérző daganatok nem ismerhetők fel ezzel a módszerrel.

Tumor M2PK székletteszt
Nem vért, hanem a béldaganat által termelt, a daganatra jellemző tumor M2-PK nevű enzimet mutatja ki a székletből. A daganatok hozzávetőlegesen 85%-át mutatja ki, évenként ismételve biztonsága fokozható. Független a székletben lévő vértől, a táplálkozástól, egyszeri mintavétel elegendő.

Béltükrözés:
A béltükrözés a legmegbízhatóbb módszer a bél belsejének vizsgálatára. A legkisebb bélpolypok vagy tumorok is nagy biztonsággal felfedezhetőek, adott esetben műtét nélkül a vizsgálat során eltávolíthatóak.

Speciális rizikók faktorok
A vastagbéldaganat bizonyos körülmények között gyakrabban fordul elő. Ilyen különleges rizikó helyzetek pl. a következők:
•   Szülők, testvérek, vagy gyerekek vastagbéldaganatos megbetegedése.
•   Korábban felfedezett és eltávolított bélpolipok.
•   Krónikus gyulladásos bélbetegségek.
Ha valakit a fenti rizikók közül valamelyik érint, akkor érdemes a háziorvosával megbeszélni a megfelelő vizsgálatokat.
A gyakorisága és fontossága miatt külön foglalkozunk a bélrákban megbetegedettek rokonaival.
Az első fokú rokonoknak 10 évvel hamarabb szükséges vastagbéltükrözést végeztetniük, mint amikor a hozzátartozójuk vastagbéldaganatban megbetegedett. Ha a betegség a 60. életév előtt lépett fel, úgy a hozzátartozó vizsgálatának 40 éves kortól kell megtörténnie. Ha a betegség csak a 60. életév fölött lépett fel, akkor elegendő a hozzátartozó 50. életéve felett elvégeztetni a vizsgálatot.

Egészségtudatos gondolkodás
A rendszeres szűrővizsgálatokon kívül egészséges életmóddal is csökkenthető a bélrák kialakulásának veszélye. Ide tartozik például:
•   Teljes értékű táplálkozás sok gyümölccsel, zöldséggel, hallal és szárnyasokkal, kevés állati zsiradék és mértékkel fogyasztott vörös húsféleségek
•   Rendszeres széklet
•   Testsúly normalizálása
•   Mozgás és sport
•   Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése
A vastagbéldaganat kialakulása azonban pusztán egészséges életmóddal nem akadályozható meg, főleg nem gyógyítható vele, mert a daganatnak soha sincs csak egy oka, hanem mindig különböző tényezők játszanak szerepet a keletkezésében.

forrás: www.beldaganatszures.hu

Andre

  • Vendég
Re: Ismerje fel időben!
« Válasz #3 Dátum: 2009. 11 01. - 12:33:45 »
Sziasztok!

Nem tudom, fogja-e ezt valaki olvasni, de azért leírom.
Mióta a családomban is felütötte a fejét a vastag- és végbéldaganat, azóta folyamatosan tájékozódom a témában. Valamelyik nap rábukkantam az interneten egy új szűrési eljárásra, ami a székletből a daganat által termelt enzimet mutatja ki, és állítólag ez nagy biztonsággal kimutatja a daganatot, Nyugat-Európában már évek óta ezzel szűrnek.

Szerintem azért ezt jó tudni, hogy ilyen is van.

Helló

Azt meg tudod mondani, hogy Bp.-n hol végeznek ilyen szűrést? Mert az nem derül ki a hozzászólásodból.

András