Szerző Téma: Kemoterápia és immunterápia  (Megtekintve 26200 alkalommal)

Balika

 • Adminisztrátor
 • Fórumtag
 • *****
 • Hozzászólások: 64
Kemoterápia és immunterápia
« Dátum: 2006. 04 01. - 10:13:36 »
A kemoterápia már több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Hatóanyagai a citosztatikumok, amelyek mint nevük is jelzik, a sejtek osztódását hivatottak leállítani. Olyan sejtmérgek tehát, amelyek elsősorban az osztódó sejtekre hatnak.

A kemoterápia régen és ma

 A kemoterápia eredeti formájában - úgy is mondhatnánk - kíméletlen módja a ráksejtek elpusztításának, hiszen nem csak a rákos sejteket öli meg, hanem a szervezet valamennyi sejtje szenved tőle. Nem csoda, hogy bevezetése idején arra az esetre vetették be, amikor a primer tumor helyi kezelése nem járt sikerrel, és minden áron menteni igyekeztek az emberi életet. Bár sokat reméltek tőle, csak kevés rák esetében hozott ténylegesen gyógyulást. Főként a gyerekkori leukémiában hatott megfelelően.
Monoterápiában, azaz csak ezt alkalmazva, ma is eredményesen alkalmazzák a vérképző szervek rosszindulatú daganatai, leukémiák, limfómák esetében.
Az elmúlt évtizedekben azonban a különböző hatóanyagok kifejlesztésének köszönhetően sokat finomodott, sokkal célzottabb lett a kemoterápiás kezelés. A jobb eredmény érdekében különböző kemoterápiás szereket ún. kombinált kemoterápia formájában alkalmaznak.
Nem csak a különböző hatóanyagokat, de más terápiás eljárásokat - sugár- és műtéti - terápiákat kombinálva, ma már szinte hetente születnek egyre hatékonyabb kezelési eljárások. Ha a kemoterápiát a sebészi megoldás vagy sugárterápia kiegészítéseként alkalmazzák, adjuváns kemoterápiás kezelésről beszélünk:
Műtét előtt a citosztatikumok a biztonságosabb műtétet készítik elő azáltal, hogy a tumor méretét csökkentik. Műtét után alkalmazva pedig az esetleges kiújulás és áttétek kialakulásának megelőzését lehet vele elérni.
Továbbra is alkalmazzák a kemoterápiát a későbbi rákstádiumokban is, amikor a cél a már nem mindig műthető daganat növekedésének gátlása, a szóródott, helyi kezeléssel már nem irtható rákos sejtek kipusztítása. Ilyenkor a kemoterápia a panaszok és fájdalom enyhítésével az ún. palliatív kezelés része.
Formáját tekintve a kemoterápiás gyógyszereket szájon át, vénásan, injekcióval adhatják az egész szervezet számára, bizonyos esetekben megpróbálják lokálisan, a szervezet egy-egy rákos pontjára koncentrálni a hatóanyagot. A gyógyszeres kezelés történhet járó- vagy fekvőbeteg-ellátás keretein belül is.
A betegtől nem kis erőfeszítést igényel az együttműködés és a folyamatos kapcsolattartás az orvossal. A kezelés a hatóanyag adagolásával még ne zárul le. Csak hetekkel, hónapokkal később végzett kontrollvizsgálatok adnak végül megnyugtató eredményt, hogy a kezelés valószínűleg valóban kipusztította a szervezetből a tumoros sejteket.
 
Nem mellékes mellékhatások

Filmekből, híradásokból, személyes beszámolókból tulajdonképpen jól ismertek a kemoterápia legjellemzőbb mellékhatásai. Kevésbé tudott viszont ennek oka. Miután, - ahogy említettük, - e hatóanyagok a leginkább osztódó sejtekre hatnak a legtoxikusabban, a szervezet sejtjei közül is azok sínylik meg leginkább a kezelést, amelyekre az osztódási ciklusok gyors egymásutánja jellemző. Leggyorsabban osztódó sejtjeink a hajhagymában, szőrtüszőkben, a férfi ivarszervében a herében találhatók, ahol a spermiumok képződnek. Gyorsan osztódnak továbbá a csontvelő sejtjei is. Ennek megfelelően állnak elő az olyan tipikus mellékhatások, mint a hajhullás, a csontritkulás és a meddőség. A csontvelői sejtek osztódásának gátlása szab határt végül alkalmazhatóságának. A nem megfelelő adagolás életveszélyes állapotot is eredményezhet, más mellékhatások, például a haj kihullása, a kezelés után spontán gyógyulnak.
 
Immunterápiák

A passzív immunterápiák vagy immunmoduláns-terápiák azon alapulnak, hogy a szervezet saját védekező-rendszerének működését igyekeznek hatékonyabbá tenni, erősíteni. Az immunrendszer ugyanis maga is harcol a rendellenes rákos sejtek ellen. Ha észrevétlen munkája nem volna sikeres, sokkal több ember betegedne meg rákban.
A passzív immunterápia egyik fajtája, amikor olyan anyagokat juttatnak bőséges mennyiségben a szervezetbe, amelyeket a természetes immunrendszer is használ. Ezek az immunmodulátorok lehetnek az immunválasz kiváltásában szerepet játszó hírvivő molekulák, avagy citokinek (interleukinek és interferonok).
Az immunrendszeri védekezés serkentése történhet célzottan, monoklonális antitestekkel is. Az antitestek olyan fehérjemolekulák, amelyek a sejtek felszínén megjelenő bizonyos struktúrákat ismernek fel. Tumor-antigéneknek a tumoros sejtekre jellemző sejtfelszíni molekulákat nevezzük. Miután a megfelelő antitestek megtalálják a tumor-antigéneket, hozzájuk kapcsolódnak.
Az aktív immunterápiák esetében az immunrendszert aktív immunizációval - mint a védőoltásoknál - igyekeznek nagyobb munkára serkenteni a tumorsejtek ellen.
A tumorsejtek sokszor nehezen hozzáférhetők, vagy jól álcázzák magukat, igyekeznek olyanokká válni, hogy elkerüljék az immunrendszer támadásait. Az aktívan immunizáló oltásokhoz hasonló elven működő terápiában egyes, a daganatsejtre jellemző molekuláknak a szervezetbe juttatásával mintegy fel lehet hívni a védelmi rendszer figyelmét a megbújó tumorsejtekre. A jól ismert oltásokkal összehasonlítva ebben az esetben nem egy leendő veszélyre, hanem egy már meglévő betegségre kell felhívni az immunrendszer figyelmét. Az oltóanyag a betegből nyert daganatsejtekből készül. A daganatsejteket vagy azok darabjait természetesen ártalmatlan, szaporodásra képtelen formában juttatják vissza a beteg szervezetébe.
A módszert egyébként a 80-as években próbálták ki amerikai klinikákon bél- és egyfajta bőrrákban szenvedő betegeknél.
Minél nagyobb a tumor, annál kevésbé hozzáférhető az immunrendszer számára, annál kevésbé tud védekező-rendszerünk lépést tartani a tumornövekedéssel, és a tumor azon "trükkjeivel", amelyekkel igyekszik magát az immunrendszer számára "láthatatlanná" tenni. Éppen ezért az immunterápiáknak a többi daganatellenes kezeléssel együtt alkalmazva van jelentősége, és elsősorban kisméretű daganatok ellen hatékonyak. Így megint csak hangsúlyt kap a minél korábbi stádiumban való felfedezés. Az immunterápiák ugyancsak helyet kapnak posztoperatív terápiák között.
Az immunterápiák egyelőre csak kevés tumor esetében egyenrangú alternatívái a hagyományos kemoterápiáknak vagy sugárkezelésnek, de a kutatók mindig újabb és újabb eredményekkel állnak elő.

Szerző: Máriáss Márta
Forrás: HáziPatika.hu
Fórumadmin

ennyi

 • Vendég
napozás !!
« Válasz #1 Dátum: 2006. 06 18. - 19:55:31 »
Azt hiszem nem mellékeles megemlíteni azt amit esetemben szintén csak a kemó kezelés alatt tudtam meg:

Kemó alatt a napozás TILOS a fokozott melanóma kialakulás veszélye miatt !!!! A terápia után kb. 6 hónapig (!!) kell ezzel, az el nem hanyagolható mellékhatással számolni. Az erős UV ugárzás szintén káros.

csorbain

 • Vendég
Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #2 Dátum: 2006. 10 17. - 14:00:22 »
Lelkes hozzászólók,
Egyik közeli rokonom éppen most esik át egy kemoterápiás kezelésen. Sajnos nem állnak túl jól anyagilag, így szeretném Õt abban támogatni, hogy megveszem neki a szükséges táplálék kiegészítőket, amik ilyenkor ajánlottak....amelyek szedésével esetleg csökkentheti a mellékhatásokat és jobb közérzetet biztosíthat magának. Azt mondta, hogy ajánlottak neki egy (nem biztos, hogy jól írom) cunamit nevű tablettát(?) de nem tudom, hogy ez-e a valódi neve, tényleg jó-e a szer.
Ha volna valakinek információja esetleg erre vonatkozóan, nagyon megköszönném. Azt sem lenne rossz tudni, hogy támogatja-e a magyar egészségügy, mert gondoltam egészségpénztárra venném meg neki.

Köszönöm a segítséget előre is!

pema

 • Vendég
Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #3 Dátum: 2006. 10 19. - 09:59:55 »
Kedves Csorbain!
A szer, amire gondolsz valószínűleg Culevit. Azt hiszem, de nem vagyok benne biztos, hogy ezt támogatja az egészségpénztár. Gyógyszertárban vagy az interneten is lehet kapni. Ebből nagyon sokat kell szedni, ahhoz, hogy valamennyi hatása legyen. A honlapjukon le van írva róla minden.
www.culevit.hu/
Jobbulást! Pema

india

 • Vendég
Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #4 Dátum: 2008. 02 14. - 13:18:24 »
Óránként kettöt felkeléstöl lefekvésig, de ha a májfunkciós eredmény 100 felett van az adag változik.

aggódógyermek

 • Vendég
Re: Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #5 Dátum: 2009. 01 29. - 09:10:17 »
Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy édesanyámnál 10 év alatt már a 4. sorozat kemóterápiát szeretnék adni, mert csak attól remélnek eredményt az orvosok, hogy segíthet. Mivel anyukám sokat szenvedett már ennyi kemótól (többször kihullott a haja, állandó hányás, legyengülés volt), nem biztos, hogy ismételten bevállalja. Műtéttel nem tudtak rajta segíteni, fél év alatt kétszer megpróbálták. Olyan rákja van (nem ismerem a pontos megnevezését), amikor folyamatosan telítődik folyadékkal és úgy 2 hét alatt 3 liternyire duzzad a cysta, mely nagy fájdalmakat okoz és le kell szívatni hasfalon keresztül, mert eddig csak az segített. Január elején műtötték, az orvos nem tudta kivenni, mert olyan nagy és olyan helyen volt. Legyengült és ismételt fájdalmai vannak. Kérdésem. Ennyi kemót még kibír e a szervezet és várható e tőle eredmény, mert az újabb csalódást már nem viselné el a család. Szenvedését nem igazán tudják enyhíteni. Tanácsot kér tőlünk gyerekektől, hogy mit tegyen? Vállalja e az újabb kemót? Én már nem tudom, mi lenne jó. Ha segít a kemó, persze, hogy vállalja, de mi a garancia erre? Különböző étrendkiegészítőket szed (volt már minden Flavin, Culevit, B-17 ... stb). Szeretném, ha van olyan ember aki hasonlón átment, és sürgősen tanácsot adna. Előre is köszönöm!

Sziasztok


Fatime

 • Vendég
Re: Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #6 Dátum: 2009. 05 08. - 14:22:39 »
MEGHÍVÓ 
                                                                     
Örömmel tájékoztatunk Titeket, hogy Dr. Ládi Szabolcs  rákkutató előadást tart,
               „ A tudatos életért és egészségmegőrzésért”
címmel, mely során soha nem hallott megvilágításba helyezi az egészséget és betegségeket, azt a károsító és veszélyes életmódot, melyet jelenleg folytatunk. Kézzelfogható megoldást kaphatunk életünk meghosszabbítására és egészségünk tudatos megőrzésére.

Gondolatébresztők az előadás mondanivalójához.

Tudtad-e , hogy...
- a nyugati világban a 3. leggyakoribb halálok az egészségügyi ellátás
- Csak az USA-ban évente több mint 250 ezer ember hal meg az egészségügy hibájából az Amerikai Orvosi Kamara saját folyóirata szerint.
- Az állami egészségügyi kiadások az elmúlt ötven évben százszorosára emelkedtek
- A szív-és érrendszeri betegségben, rákban, cukorbetegségben megbetegedettek száma is többszörösére emelkedett ezzel párhuzamosan.
- Az allergia, rák, csontritkulás előfordulása csak az utóbbi 20 évben megduplázódott
- Tavaly a világon a legnagyobb profitot termelő cég egy gyógyszergyár volt.
- A csontritkulás okozta csonttörések következtében több nő hal meg évente mint petefészek és méhnyak rákban együttvéve.
- A reklámok ellenére a kalcium bevitel növelése önmagában bizonyítottan növeli a súlyos csonttörések előfordulását.
- A fejlett országokban a népesség legalább egyharmada súlyos tápanyaghiányban szenved a legtöbb vitamin-és ásványi anyag vonatkozásában beleértve a gyermekeket is.
- A WHO szerint a krónikus degeneratív betegségek legfőbb oka a tápanyaghiány
- Magyarországon a halálozások legalább 80%-a olyan betegségek következtében történik, amelyek egyszerű életmódváltással megelőzhetők és zömmel visszafordíthatók

Elgondolkodtál-e Te valaha azon, hogy…
- miért élnek az orvosok évekkel rövidebb életet mint a betegeik?
- Miért utasítaná vissza az onkológusok 3/4-e a kemoterápiát ha daganatos lenne egy felmérés szerint?
- Miért támadja az orvosok többsége a természetes gyógymódokat anélkül hogy sokszor tudná, hogy mi az a módszer amit elutasít?
- Miért lehet olyan gyógyszereket benzinkúton kapni amelyek mellékhatásai miatt bizonyítottan több ezer ember hal meg évente, bizonyos gyógynövényeket pedig tiltólistára helyeznek, amelyektől még soha nem halt meg senki, mert „nem biztonságosak"?
- Miért javasolnak az orvosok élethosszig tartó gyógyszeres kezelést olyan betegségekre (pld. magas vérnyomás, vércukor és vérzsír szint), amelyek megfelelő étrend, életmód és természetes anyagok segítségével néhány hét alatt szinte kivétel nélkül meggyógyíthatók?
- Elvinné-e az autóját egy olyan szerelőhöz, aki a hibát jelző lámpa kicsavarásával „javítaná" meg a járművet?
- Miért nem tankol rossz minőségű üzemanyagot az autójába és miért „tankol" rossz minőségű üzemanyagot a szervezetébe, amikor azt nem tudja újra cserélni ha tönkremegy?
És végül: elgondolkodtál-e Te valaha azon, hogy az Te egészséged és életed egyedül az TE KEZEDBEN VAN, mert az, hogy Te egészséges legyél, az egyedül az TE ÉRDEKED?!
Ha a válaszod IGEN, akkor biztosan ott leszel az előadáson, ha a válaszod NEM,
akkor azért hívunk, hogy legyél ott.

Dr. Ládi Szabolcs bemutatása
- Az „Értetek vagyunk" Daganatosok Egészségéért Alapítvány Elnöke
- a „Komplementer Medicina" szakmai folyóirat társszerzője és szakértője
- A Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézet orvos igazgatója, melynek tudományos igazgatója Prof Paul Clayton, az Oxford Brookes Egyetem oktatója, a Brit Királyi Orvosi Kamara Táplálkozástudományi Szekciójának Elnöke.
- 2007. dec 7.: A Széchenyi Tudományos Társaság (melynek tiszteletbeli elnöke Oláh György Nobel-díjas kutató) Ifjú Tudós Díjat adományozott „Az Alkalmazott Táplálkozástudomány terén kifejtett oktató és gyógyító tevékenységéért"
- 2007-ben a Freedom Force nevű amerikai szervezet (amely a gyógyítás szabadágáért küzd) emlékérmet adományozott Oslóban, Edward Griffin Úr által (aki a Világ Rák Nélkül c. könyv szerzője, híres amerikai író és dokumentumfilm-rendező), a terápiás szabadságáért kifejtett tevékenységéért.
- Számos külföldi szakmai konferencia meghívott előadója, több külföldi cég szakértője és Tudományos Tanácsadó Testületének a tagja.
- Az országok, ahol az elmúlt 2 évben előadást tartott a teljesség igénye nélkül: Finnország, Norvégia, Japán, Ausztrália, Románia, Svájc, Dubai, USA, Mexikó, Costa Rica.

Az előadás időpontja:


2009. május 21. (csütörtök) – BUDAPEST
További információ: Kozma Fatime 06-70-314-2555 (H-V 9-22)


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Regina

 • Vendég
Re:Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #7 Dátum: 2009. 12 07. - 16:03:41 »
Sziasztok. A segítégeteket szeretném kérni.Édesanyámnak non-hodgkin limphomája van.Kemoterápiát kap 2 őt kapott már,és nagyon szenved tőle.Nagy fájdalmai vannak és rossz a közérzete.Izuleti fájdalmai is vannak,és hányingere.Azt mondta az orvosa,hogy ne szedjen semmilyen vitamint,sem étrendkiegészítőket mert szerinte nincs értelme mert a kemo semlegesíti.De ahogy itt olvasgatok mindenki használ kiegészítőket.Segítsetek.köszönöm.Regina

zsuzsu

 • Vendég
Re:Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #8 Dátum: 2010. 11 19. - 20:08:34 »
Probáld meg a kombucha teát

bitogabor

 • Vendég
Re:Kemoterápia és immunterápia
« Válasz #9 Dátum: 2011. 02 09. - 12:26:01 »
Sziasztok. A segítégeteket szeretném kérni.Édesanyámnak non-hodgkin limphomája van.Kemoterápiát kap 2 őt kapott már,és nagyon szenved tőle.Nagy fájdalmai vannak és rossz a közérzete.Izuleti fájdalmai is vannak,és hányingere.Azt mondta az orvosa,hogy ne szedjen semmilyen vitamint,sem étrendkiegészítőket mert szerinte nincs értelme mert a kemo semlegesíti.De ahogy itt olvasgatok mindenki használ kiegészítőket.Segítsetek.köszönöm.Regina

Sok mindent mondanak az orvosok, és amelyik orvos nem hisz a természetes gyógymódokban, az nem is fogja ajánlani. De bajod nem lesz tőle, csak pár termék elég húzós áron van. Én is szedek többféle étrend kiegészítőt, meg vitaminokat, de mindig figyelek az árakra, és soha nem hagyok vagyonokat a boltokban, gyógyszertárakban. Persze a gyógyszer árakról nem beszélhetek, mert ott nincs választási lehetőség. Szerintem próbálj ki dolgokat és bízz benne , hogy jobban fogod magad érezni.