Szerző Téma: Agydaganat  (Megtekintve 74366 alkalommal)

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Dátum: 2006. 04 11. - 11:01:59 »
Sziasztok.
Egy rövid, naplószerű leírást szeretnék adni a feleségem agydaganatáról, hogy aki esetleg hasonló cipőben jár, ne kelljen heteket töltenie a gép előtt, a netet böngészve a sok hókuszpókusz szakszöveg lefordítása céljából.
A diagnózisa: oligodendroglioma, mostmár a szövettan által kimutatva.
Üdv
bbig

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #1 Dátum: 2006. 04 11. - 11:14:48 »
A nejem daganatának előzménye:
kb. 3 éve néhány alkalommal szaghallucinációi voltak. Pl úgy érezte, hogy leégett a mosógép motorja. Ugyanakkor én semmilyen égett szagot sem éreztem. Időnként, 2-3 havonta szólt, hogy olyan szag van, mintha vezeték égne.
Majd a furcsa szagok megszűntek, tavaly februárban epilepsziás nagyrohama volt, ami a lábára nem terjedt ki. Nyáron ugyancsak volt egy nagyrohama, itt a nyelvét is elharapta. Aztán szeptemberben is volt egy.
Kb. októberben nekiállt vitaminokat (Béres Actival)szedni, mert vitaminhiányra gyanakodtunk.
A nagyrohamokat néhány másodperces eszméletvesztés váltotta fel, kéthetes gyakorisággal. Ezeket azonban már előre megérezte. Ha összeszűkült a látótere megtámaszkodott, vagy leült, amig magához nem tért.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #2 Dátum: 2006. 04 11. - 11:29:22 »
A nejem daganatának diagnózisa:
Januárban elmentünk a neurológiára (1.sz Katonai Kórház).
Ott kapott gyógyszert, amitől a nagy és kis rohamai is teljesen megszűntek. Azonban a doktornő nem törődött bele, hogy javult, elküldte EEG-re. Az EEG egy helyről kiinduló szabálytalan hullámot jelzett, valamint, hogy szervi eredetű elváltozás a rohamának az oka.
Februárban MRI , ez ki is mutatta a "terimét", Grade I-II astrocytomának véleményezték amely a frontalis (homlok), temporalis (halánték) és insularis (agytörzs?) területeket érint, legnagyobb mérete 3,5 cm.
A neurológián a doktor beutalt bennünket az OITI-be, ahol a legjobb kezekbe került.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #3 Dátum: 2006. 04 11. - 11:37:01 »
Az OITI-ben megműtötték, műtét után 1 nap intenzív, majd osztály.
1 hétre rá, varratszedés után hazajöhetett, addigra elkészült a szövettana is, oligodendroglioma (WHO grade II.)
Jó sok mindennek utánanéztem. Majd későbbiekben részletezem a leleteket, a kezeléseket is magyarázatokkal.
Minden kérdésetekre válaszolok, ha tudok, bár lehet, hogy 1-2 napot várni kell majd rá.
Üdv bbig

ildikó

 • Vendég
agydaganat
« Válasz #4 Dátum: 2006. 04 19. - 10:53:23 »
Én is szeretnék - sajnos -hozzászólni az agydaganat témakörhöz.
Férjem betegsége 1998-ban kezdődött. személetlen fejfájással, kivizsgálásokkal.
Eredmény:agydaganat. OITI- műtét:Dr. Vajda, majd Sipos főosrvos. Azt hiszem, az érintetteknek sokat mondanak ezek a nevek.
Műtét után 60Gy sugárterápia az Uzsokiban, majd 1 évig nem volt semmi gond. Az éves kontroll után dolgozni akart menni, de sajnos az MR újra kimutatta a gadaganatot. Újra műtét, a szövetten mindkét esetben:oligodendroglioma. Ezután kemoterápia következett, temodal, vinchristin, meg minden ehhez kapcsolódó "szelidebb" gyógyszeres készitmény.
2000-ben újra kiújult a daganat. Ekkor már nem volt műthető, kesztyűujjszerűen terjedt,suagarat nem kaphatott, kemoterápiára nem reagált, a GGGT eredménye 800 volt, ezért minden kezelést felfügghesztettek, és a kezüket széttárva, utunkra engedtek bennüket.
Nem nyugdidtam bele, hiszen még erről nem irtam, a férjem  30 éves volt ekkor 7 éves a kisfiunk. De bárhány éves lett volna sem tud az ember ebbe belenyugodni.
Felkerestünk egy Alapitványt, akik segitségével eljutottukn Dr. brahűm Lajos adjunktushoz, aki Magyarországon egyedül alkalmazza a fagyöngyinjekció kútát. Férjem ekkor műár ágybafekvő, magűárl nem tudő beteg volt. Természetersen ez a kezelés is kombinált volt, nagyon sok egyéb készitményt is kapott. Mondhatom azt, hogy ami nálunk elérhető, azt mindent kipróbáltunk. Győztünk! 5 évig. Tavaly nyáron azonban - bár kapta az injekciót - újra kiujúlt a daganat.
Ezt követően kapott egy egy alkalmas sztereotaxiás sugarat, ami nem használt. Jelenleg az Onkológiai Intézetben fekszik, teljes agybesugárzáson. Már a 8 éve alatt második alkalommal!
Sajnos rossz az állapota, a sugárkezelés - is - nagyon megviseli. Sajnálom, hogy nem biztató szavakat irtam, de jelenleg ez a mi történetünk. Küzdünk, új lehetőségeket keresek, tehát minden- minden apró ötlet is érdekel!
Nagy gondunk most az ödéma, ami folyamatos vizhajtózás ellenére sem akar csökkenni.
Bárkinek én is szivesen segitek, de nem akartam leirni minden készitményt, terápiát amit alkalmaztunk!
Cask megjegyzem: Nekem 85%-os látáscsökkenésem van, emellett dolgozm. Számitógép előtt, anyakönyvvezetőként.Nincs más választásom, régi munkahelyem, itt maradhattam 4 órába, és helyben van a településen. Haza is tudok szaladni, és a férjem és a gyermekem is a kzelemben van. Cudar ez az élet!

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #5 Dátum: 2006. 04 21. - 00:04:44 »
Kedves Ildikó!
Amikor megtudtuk a daganatot, a feleségem nagy adag vitaminokat kezdett szedni (a műtét előtt kb 3 hónapig). A szövettan nem mutatott ki kóros sejtosztódást sem, és érproliferizációt sem. Valami MIB1 érték 2% körüli volt. Nálatok is ez volt a helyzet az első műtét után? Próbáltatok vitaminokat (főleg B) nagy adagban szedni?

ildikó

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #6 Dátum: 2006. 04 21. - 10:33:49 »
Kedves "bbig"! (sajnálom,hogy nem tudom a keresztneved!)
Sajnos a férjemnek egy pénteki napon derült ki az,hogy agydaganata van, már haza sem engedték, hétfőn pedig operálták.Semmit nem szedett előtte, viszont azt követően szinte mindent. Az az igazszág, hogy külön b vitamint nem szedett, de ezen most gondolkodunk,persze csak ha hazajön az Onkológiáról, mert ott nem képes magától szedegetni. Most olyan állapotban van, hogy egyáltalán nem beszél, és sajnos nem tudjuk, hogy ez mitől van, a betegségtől, vagy esetleg a depressziótól.
Nem tudom, hogy a B vitaminon belül mire gondolsz? A komplexra, vagy esetleg B1-re? És nektek ez segitett?Ha igen, miben vettétek észre?
  Üdv: Ildikó

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #7 Dátum: 2006. 04 21. - 21:43:03 »
Kedves Ildikó!
Gabi először Sana nevű multivitamint kezdett szedni. Ez novemberben volt. Ekkor volt az utolsó epilepsziás nagyrohama. A vitamin elkezdésétől számítva 3 hétig semmilyen rohama nem volt. Ezt felváltottuk Béres Actival max-ra, a magasabb vitamin dózisa miatt. ezek után, mikor munkahelyi problémái voltak, egy-egy kisebb rohama volt, ami néhány másodperces emlékezetvesztéssel járt, heti gyakorisággal. Aztán ezek is ritkultak, majd mikor januárban megállapították az epilepsziát, és kapott Neurotop nevű tablettát, teljesen megszűntek. A doktornő elküldte EEG-re, majd MR-re az EEG eredménye után. Az MR februárban véleményezte astrocytoma grade I-II-nek a daganatát. Ettől kezdve 1 Béres Activál MAX és egy Béres Actival Energia nevű tablettát szedett. Műtét óta csak az Energiát szedi, de mostmár újra visszatérünk a max+energia szedésére.Márciusban átküldték az OITI-be, ahol április 3-án megműtötték jó néhány halasztás után (Dr Czirják Sándor).
Azóta jól van, felszedett 3 kg-ot, olyan súlyú, amilyen már lánykora óta, 51 kg. Május végén megyünk kontrollra. Nem tudjuk, lesz-e további kezelése.
Üdv Béla

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #8 Dátum: 2006. 04 21. - 21:59:41 »
Kedves Ildikó!
Sokat tanulmányoztam a hatásosnak titulált szereket, és azt szűrtem le belőle, hogy a legfontosabb közös összetevőik a "B" vitaminok. Ezeket az Actival Energia az ajánlott napi mennyiségre vetítve tablettánként 2-3 szoros arányban tartalmazza. Ez nem a reklám helye, szerintem más "B" vitamin tartalmú szer is lehet hatásos. Ez csak a mi példánk.
Persze, jó lenne tudni, hogy vajon ezzel kordában tudjuk-e tartani, vagy nálunk is várható a kiújulás. Ezért is kérdeztem, hogy a férjed szövettana mit írt az első műtéte után. (1998-ban)
Ha lehet, próbáld meg beírni, vagy elküldeni akár ide, akár privátban, akár az E-mail címemre. A nejemnél a szövettan azonkívül, hogy megállapította az oligodendrogliomát (WHO GRADE II), jónak mondható volt a normális mértékű sejtosztódás, és az érproliferizáció (daganat érhálózat növekedés) hiánya miatt. A MIB-1 érték nem tudom mi, az 2% körüli.
A férjednél is ilyen bíztató volt a helyzet az első műtét után?
Üdv Béla

ildikó

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #9 Dátum: 2006. 04 24. - 08:38:59 »
Kedves Béla!

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de csak a munkahelyemen van internet elérhetőség, és most jöttem be dolgozni.
Ami adatokat leirtál, a férjemnek nem találtam ilyet sehol (WHO GRADE II.) most ugyan minden zárójelentése a kórházban van, ha hazajön újra át fogom nézni.
Gondolkodom, hogy mit válaszoljak Nektek, nem akarlak elkeseriteni sem, de az igazat sem eltagadni. Minden eset más, erre gondolj!
A férjemnek 1998-ban szintén nagyon biztatóak voltak a jelek. Az orvosok is azt mondták: egyben eltávolitották a daganatot, nincs semmi gond. A gyanús nekem az volt, hogy sugárkezelést javasoltak utánna. Rákérdeztem, hogy ez miért szükséges? A orvos elmondta, hogy ez a szövettan tipus alapjában jóindulatú, de tartalmaz rosszindulatú sejteket is. A második műtét után is ugyanerz volt a szövettan, ugyanúgy sikeresnek minősitették a műtétet. Mindkét műtét utűán jól volt a férjem, a műtétek után rögtön elkezdte szedni az ALKYMER immunwerősitőt, ami neki nagyon bevált. Amikor 3. alkalommal kiújult a daganat, már a rosszindulatú  sejtek kezdetk el burjánozni, a daganat kesztyűujjszerűen terjedt. A 4. alkalommal - most - is ez a helyzet. A férjemmel egy szobában van egy másik beteg, akinek ugyanez a szövettana. Most a 2. műtéten van túl. Elmeséltette velem a férjem "történetét", azt mondta, hogy mintha az ő betegségét mesélném el szóról-szóra.
Biztos nem törvényeszerű, hogy újra kiújuljon a daganat több alkalommal, nem is kell erre gondolni.
A férjem is szedte a Bérs-termékeket, amikről irtál. Én úgy szoktam, hogy kúra-szerűen próbáljuk a készitményeket, ne szokja meg a szervezete. Nekem nagyon jó a tapasztalatom az előbb emlitett ALKYMER immunerősitővel, a TAFEDIM teával,de a férjem szedi az AVEMAR-t is, próbáltuk a CULEVIT készitnémnyt is.
A 8 év alatt volt mindenre "idő", én úgy gondolom, ezek mind jók, csak hinni kell benne, és váltogatni őket.
Ha bármiről kérdeznél tedd meg, igyekszem válaszolni.
Bizom benne, hogy nem szomoritottalak el benneteket, de nem irhatok mást, csak ami velünk megtörtént. Most ami sugarat kap a férjem 2 év óta van alkalmazva az Onkológián. Kevésbé pusztitja az egészséges sejteket. Ezt azért irom, hogy mindig fejlődik a tudomány, pár év alatt is.
Nagyon jók egyébként még az Aloe-s terméeke: a gél, a Lytium stb.
Ezekkel is lehet próbálkozni, ebbe is van B vitamin.
Üdvözlettel: Ildikó

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #10 Dátum: 2006. 04 25. - 22:31:08 »
Szia Ildikó!
Több részletben írok, mivel a böngészőm ma már 2-szer "elszállt 30 perc gépelés után.
Az alapjában jóindulatú értékelésről:
Jelenlegi ismereteim alapján a jóindulatú (benignus) daganatokat WHO grade I-II kategóriába sorolják. Ilyen az Oligodendroglioma. Van azonban ennek a betegségnek egy súlyosabb WHO grade III besorolású Anaplasztikus Oligodendroglioma változata is. Ezt, valamint a grade III-IV besorolású daganatokat rosszindulatúnak (malignus) -nak nevezik.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #11 Dátum: 2006. 04 25. - 22:43:04 »
Azért bizakodtam a nejem szövettana alapján, mert úgy tudom, hogy a daganatokra az emelkedett mitotikus aktivitás a jellemző, (ez a normálisnál gyakoribb sejtosztódás), a nejemnél ennek a jelét nem találták a vizsgált mintában a szövettanon. Persze lehet, hogy ezt csak a magunk megnyugtatására gondolom így. Én eddig ezt a vitamin kúrának tudtam be. A napi ajánlottnál 3-4 szeres adagban szed vitaminokat,  "C" vitamint még az Energia és a MAX tablettákon kívül 500-ast. Hétfői napon műtötték, szerdán már sétáltunk. Egyenlőre az epilepszia ellenes szeren kívül semmit nem kap, április 10-hez számítva 6 hét múlva kell kontrollra visszamenni.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #12 Dátum: 2006. 04 25. - 22:49:34 »
A férjednél rögtön elkezdték az első műtét után a sugárkezelést, vagy vártak vele a 6 hetes kontrollig? Tudod, ha esetleg lesz ilyen szeretnénk rá felkészülni. Be kellett feküdnie? Mennyi ideig tartott? Sajnos velünk semmit sem közöltek, a szövettant is véletlenül találtam meg a paksamétában. Mindössze műtét után annyit mondott a professzor úr, hogy jóindulatúnak látszik, és hogy a műtét sikeres, komplikáció mentes volt.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #13 Dátum: 2006. 04 25. - 22:55:43 »
Jó lenne kideríteni, hogy mi okozza ezt a betegséget, ha meg volna a kiváltó ok, biztos meg lehetne akadályozni a visszaesést is. A férjed szobatársa életében jó lenne kideríteni, hogy van-e közös vonás a férjedével, illetve az én feleségemével. Privát üzenetben írok pár jellemzőt, hátha a 3 beteg alapján megtaláljuk a közös pontot, ami a betegséget okozza.

bbig

 • Vendég
Agydaganat
« Válasz #14 Dátum: 2006. 04 25. - 23:00:36 »
Néhány daganat esetében (pl rosszindulatú mellhártya daganat - azbeszt; rádióaktív sugárzás - leukémia, csontrák) ismerik a kiváltó okot, hátha ennek mi találjuk meg az okát. Addig is várom a férjed első szövettanát, a mienkre hisztológiai lelet van ráírva.
Üdv!
Béla