Szerző Téma: A rákbetegek tájékoztatása, tájékozódottsága.  (Megtekintve 6354 alkalommal)

cevike

  • Vendég
A rákbetegek tájékoztatása, tájékozódottsága.
« Dátum: 2006. 05 03. - 11:42:35 »
Sziasztok !

Ti hogy itélitek meg, hogy a rákban szenvedők és a kigyógyultak tájékozottsága a hogyan tovább-ról milyen?
Az én tapasztalataim ebben a témában rendkívül vegyesek. Az ismerőseim, barátaim, akik szintén ebben a kórban szenvednek rendkívül tájékozottak, (a háziorvos, a kezelő orvos stb.)
Pl. Ezzel a betegséggel le is százalékolják az embert, ha olyan mértékű és nem tudja ellátni a munkáját. Vagy ez nem teljesen így van ?
Az én orvosaim rendkivül kedvesek, rendesek de erről semmit sem szóltak. Lehet hogy kérdezni kellett volna? De hát életemben először voltam rákos, nem jutott minden kérdés az eszembe azonnal.......csak így lassan az idő múltával. Gyűjtöm a kérdéseket majd a következő  negyedéves contorll alkalmával ezeket felteszem.
De erről nem árt tudni az embernek, hogy ne érjék a dolgok váratlanul.

Igazából  mi az,  amit műtét után szabad és nem szabad egy tumoros betegnek, itt is hiányosnak ítélem a tájékoztatást.
(Nem a ne emeljünk és kíméljük magunkat-ra gondoltam)

Most kérdezte tőlem egy doktornő, aki szintén műtét után van, hogy tudom-e, egy tumoros beteg műtét után 2-5 évig gyógyvízben nem ajánlatos hogy fürödjék, mert a tumoros sejtek kiújulnak.
Lehet hogy így van, de nem tudtam!

Bújom a világhálót (fórumokat stb.) és ott szerzem be az információt, és elgondolkozom azon, hányan lehetnek akik ennek hiányában csak az egymástól szerzett (beteg-betegtől)  információval rendelkeznek.
Ez nem jelent rosszat, de nem is mindig feltétel nélkül jó. Valami irány kellene ami segít átkeveredni ezen a zűrzavaros korszakon, egy-két jó tanács, vagy valami "jó tanácsok gyűjteménye" stb. Lehet hogy van is valami ilyen, csak még nem olvastunk róla.
Tény az, hogy egy tumoros beteg éhezik a tájékoztatásra, beleveti magát mindenbe, és van rá esély hogy elveszik a részletekben.
Ahogy most én is, nem tudom mi az amit feltétlenül tudnom kell és mi az amit nem ! Jó lenne ezzel kapcsolatban példákat és ellenpéldákat olvasni, ha rendelkeztek ilyennel!

 Üdv:Cevike Pécs

FehérAngyal

  • Vendég
Re: A rákbetegek tájékoztatása, tájékozódottsága.
« Válasz #1 Dátum: 2009. 05 15. - 21:51:47 »
Sziasztok!

Én úgy élem meg, hogy nagyon gyér a tájékoztatás.
Ez úton tájékoztatok mindenkit,aki rákos, daganatos, leukémiás, vesekezelt, cukorbeteg, vagy valamilyen baja van vagy volt, hogy Bakonyszücsön olyan rehabilitációs otthon működik, ami táborként üzemel.
Medencével,teljes ellátással teljesen ingyenes, csak az oda jutást kell megoldani.
Én is szervezek egy csoportot a nyárra, augusztus elejére. Még 2 hétig jelezhettek, ha szeretnétek jönni. Nagyon jó buli szokott lenni.

E-mail: vaniliavirag@gmail.com

Üdvözlettel:
Angyalka

bitogabor

  • Vendég
Re:A rákbetegek tájékoztatása, tájékozódottsága.
« Válasz #2 Dátum: 2011. 01 31. - 11:36:40 »
Én is azt tapasztaltam, hogy nem nagyon tájékoztatják az orvosok a betegeket. Vagyis csak a kérdésekre válaszolnak. De kérdem én , hogy honnan tudjuk azonnal , hogy milyen kérdéseket tegyünk fel. Nem is jut minden eszünkbe, és mivel az orvosok elfoglaltak mindig sietnek valahova, nincs is egy nyugodt pillanat, amikor feltehetnénk a kérdéseket. Én az internetet használom mankónak. Igaz, hogy rengeteg téves infó terjed, de ezeket próbálom kiszűrni, ahogy lehet. Annyi mindenről olvashat az ember, és olyan jó, hogy olyanokkal is fel tudja venni a kapcsolatot, akik ugyanazon mentek át , mint ő. A gyógyszerekről is sokat lehet megtudni a neten, hogy igazából mit és miért írta fel nekünk az orvos. Egyszóval, az internet egy igen hasznos dolog a beteg emberek számára. :)