Szerző Téma: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!  (Megtekintve 6395 alkalommal)

tc23

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 218
Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Dátum: 2009. 07 07. - 00:05:20 »
AZ előtt csak hallottam róla de igazából nem értékeltem a sportteljesítményét.
2003 júliusában már véget ért a kemóm. Egy Mátra tövében lévő presszóban Tv-ben néztem a Tourt.
A betegségem alatt sokat kerestem rá a hererák, heredaganat szóra és sokszor találkoztam a nevével, mint ahogy ti is. Aztán megszereztem a könyveit is és nagyon tetszettek, mert amit ír, azt csak az tudja így kifejezni, aki átélte.
Soha nem rajongtam a kerékpárért de ezt a körversenyt -ha tudom - azóta is megnézem.
Más külföldi oldalhoz hasonlóan már évekkel ezelőtt akartam nyitni egy fórumot, de a hetedik győzelme után visszavonult.
Aztán megint itt van és bizonyítani akar.

Lance Edward Armstrong (Plano, Texas, 1971. szeptember 18. – ) amerikai profi kerékpárversenyző. Ő a világhírű Tour de France rekordtartója, aki egymás után hétszer is megnyerte a körversenyt. 2005-ben visszavonult a sportágtól, azonban 2009-ben ismét nyeregbe ült az Astana csapatában. 1996-ban utolsó stádiumú áttétes hererákot diagnosztizáltak nála, amelyből teljesen felépült. Saját rákellenes szervezetet hozott létre Lance Armstrong Foundation (Lance Armstrong Alapítvány) névvel.

A betegség
Az 1996-os szezonban Armstrong sokat gyengélkedett. Fáradékonnyá vált, feji görcsök gyötörték, egyik heréje bedagadt, látászavarai voltak stb. Éppen egyik barátjával beszélt telefonon, amikor valami furcsa ízt érzett a szájában. Kiment a fürdőszobába és vért köpött. Ezután orvoshoz fordult. Az ultrahangos vizsgálat kimutatta a heréjében zajló rosszindulatú folyamatot, az MRI agyi, a mellkas-röntgen tüdő áttéteket fedett fel, a vérében lévő ún. tumor-markerek (AFP, hCG) extrém magas koncentrációja pedig a rák agresszív mivoltára utalt. Az orvosok eltávolították az agyi áttétet és a beteg herét, majd megkezdték a gyógyszeres kezelést (kemoterápia). A hagyományos protokoll (bleomycin, etopozid, cisplatin) helyett egy másik protokollt alkalmaztak (vinblastin, ifosfamid, cisplatin) elkerülendő a bleomycin által okozott tüdő-szövődményeket, hogy a gyógyulás után (amire kevesebb, mint 10% esélye volt) visszaülhessen a kerékpárra. A rossz kilátások ellenére a kemoterápiás ciklusok után állapota fokozatosan javulni kezdett, majd egy év múlva gyógyulttá nyilvánították. Testalkata, mentalitása, életszemlélete radikálisan megváltozott a betegség hatására. 7-8 kg-ot fogyott, szikárabb, szálkásabb izomzatú lett. Megalapította a Lance Armstrong Alapítványt, mely a daganatos betegségben szenvedőknek nyújt támaszt. Visszatért a kerékpársportba és zsinórban hétszer megnyerte a Tour de France-t, megdöntve ezzel minden addigi rekordot.

Lance minden amerikai embernek a példaképe. Ő a megtestesítője a szűnni nem akaró küzdeni akarásnak és a sportszerűségnek" - mondta Bush. - "Súlyos betegsége alatt sem vesztette el a hitét és visszatért a csúcsra."

Igazából 3% esélye volt az életben maradáshoz de ezt az orvosok nem mondták meg neki.
Rengeteg a körülötte terjengő doppingvád, mégsem bizonyították be.
Sokan a rákellenes szerekre és génmanipulációra fogják a jó teljesítményét.
Mi már tudjuk, hogy azok a szerek mire képesek...Szóval, szurkolhatnánk itt neki együtt...« Utoljára szerkesztve: 2009. 07 10. - 14:37:47 írta tc23 »
tc 23
Születtem: 1974 
A betegségről:
100% embryonale carcinoma/nonseminoma 2003-ban I. stádium
Gyógymód: bal oldal műtét, 2 kör kemoterápia (vinblastin, cisplatin, bleomycin)

tc23

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 218
Re: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #1 Dátum: 2009. 07 07. - 00:10:25 »
Az összetettben továbbra is Fabian Cancellara vezet, a második helyre a fehér trikót megszerző Tony Martin jött fel, míg Armstrong a harmadik helyre lépett előre a tizedikről.
tc 23
Születtem: 1974 
A betegségről:
100% embryonale carcinoma/nonseminoma 2003-ban I. stádium
Gyógymód: bal oldal műtét, 2 kör kemoterápia (vinblastin, cisplatin, bleomycin)

tc23

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 218
Re: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #2 Dátum: 2009. 07 07. - 21:23:09 »
A mai szakasz hajrájában már az volt a kérdés, hogy a Fabian Cancellarával szemben 40 másodperces hátrányban lévő Lance Armstrong átveheti-e a sárga trikót. Ehhez az Astanának 46:29 percnél jobb időt kellett volna tekernie. A célegyenesben úgy látszott, ez sikerülhet is, végül azonban éppen 46:29-nál állt meg az óra, így a két időfutamon mért századmásodpercek döntöttek, amelyeknek köszönhetően Cancellara megtarthatta a sárga trikót, míg Armstrong azonos idővel áll a második helyen.

De hát hol vannak még a hegyek...
tc 23
Születtem: 1974 
A betegségről:
100% embryonale carcinoma/nonseminoma 2003-ban I. stádium
Gyógymód: bal oldal műtét, 2 kör kemoterápia (vinblastin, cisplatin, bleomycin)

ennyi

 • Vendég
Re: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #3 Dátum: 2009. 07 22. - 18:53:37 »
Na a hegyek már rendesen itt vannak  ;D

Általában nem tetszik, ha vki a betegségét fegyvertényként használja. Adott időben még Gyurcsány is elővette a maga kis kártyáját - a Szulák Show-ban - csodálatos gyógyulásáról.
Erőskarúról pedig köztudott, hogy gyógyult rákbeteg. Az Astana dédelgetett reklámembere, az utazó a bolyban. Aztán a hegyekben Contador az első alkalommal megmutatta, hogy fiatalabb, erősebb, jobb formában van. Ez mindent felborított. Az Astana "húzóembere" is kiesett a sorból.
A mai szakaszon már Erőskarú dolgozott a csapatért. Tartotta a sort, hogy a többiek menni tudjanak.
Lealázták, félretették, egyedül hagyták.

...és mikor végre engedik, akkor előbújik a tömegből. Megindul magányosan a hegynek fel. Utólér, akit lehet. Megküzd minden másodpercért. Akit korábban elengedett, azt űzi. Ha leelőzik, nem adja fel, megy utána, rátapad.
A mai egy hihetetlen befutó volt.
Megnyeri e a tour-t? Nem. 37 éves. De őt nem lehet legyőzni.
Küzdésben igazi példakép.tc23

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 218
Re: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #4 Dátum: 2009. 07 23. - 22:59:15 »
Összetettben a harmadik.
tc 23
Születtem: 1974 
A betegségről:
100% embryonale carcinoma/nonseminoma 2003-ban I. stádium
Gyógymód: bal oldal műtét, 2 kör kemoterápia (vinblastin, cisplatin, bleomycin)

ennyi

 • Vendég
Re: Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #5 Dátum: 2009. 08 03. - 21:42:11 »
két dologra fogadtam volna  :D
az egyik, hogy helye lesz a dobogón. a másik, hogy jövőre visszatér, mert csak győztesként tudja abbahagyni

szóval jövőre...

soká

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 149
Re:Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #6 Dátum: 2013. 01 27. - 03:22:29 »
Mára Armstrong is elismerte azt, amit már mindenki tudott...

Nem Armstrongot sajnálom, inkább csak azokat, akik esetleg tudtak rajongani ezért a sportért és Armstrongért, pontosabban, akik nem csak a teljesítményét értékelték, de hittek is az "ártatlanságában". Miután én alapvetően szkeptikus vagyok, így különösebben nem érdekel a dopping téma, nem a sportolók tehetnek arról, hogy az élsportot gyakorlatilag tönkretették az eredmények emberfeletti hajszolásával, engem sokkal inkább érdekel az, hogy Armstrong, aki megtapasztalhatta azt, milyen a sír széléről visszatáncolni, vajon hogyan viszonyult a dopping egészségügyi kérdéseihez? Vagy nem veszélyes igazán az a típusú doppingolás, amit művelt, vagy úgy gondolta, hogy "neki már mindegy", vagy annyira bízott az orvosaiban, hogy nekik már mindent elhitt, vagy netán tényleg felülírt mindent a győzelem (netán pénz) iránti olthatatlan (kapzsi) vágy? Azt nyilván könnyű belátni, hogy a dopping először csak apró szabálytalanságokkal kezdődik, aztán olyan ez, mint a kábítószer, hogy élvezetes (eredményes) a hatása és nem lehet leállni. Jönnek az újabb trükkök, és amikor az ember már kellően beleszorult a hazugsági hálóba, akkor nincs visszaút, arról már nem is beszélve, hogy be kell látni, az eredmények sem jönnének dopping nélkül.
Szóval, engem inkább az érdekel, hogy a lelki teher, a dopping esetleges eü-i terhei vajon mennyire viselik meg az embert? Nem akarom idecitálni a rák lelki okait hangsúlyozók véleményét, de ilyen terhekkel hányszor kellett volna már Armstrongnak meghalnia? :)

És mondjuk az is érdekelne, hogy annak idején a kemoterápia illetve az azt ellensúlyozó kezelések úgy egyébként mennyire meríthették ki a dopping fogalmát?
Gyógyulás címszó alatt miféle erősítőket, hormonokat, szteroidokat, stb. adhattak neki, amit "sima" erősítésnek szánhattak, de kerékpárosként is jól jöhetett neki?

Armstrongnak én továbbra is drukkolok, ha nem is mint kerékpárosnak, de mint "túlélőnek". Az meg, hogy a hazugságsorozatát oly fájóan profin csinálta, csak azt a tényt erősíti, amit mindenki tudhat: jeles  emberek (művészek, tudósok, sporotolók) magas szakmai teljesítménye mögött akár hihetetlennek tűnő erkölcsi deficit is mutatkozhat. Érdemes elgondolkodni azon, hány Armstrong élhet köztünk névtelenül, akinek netán a becsülete fontosabb volt a hírnévnél...
1965. (2 hónap után fordultam orvoshoz) műtét:2009.08.  tiszta seminoma, Stádium:I/a, 3cm-es daganat. Terápia: választhattam: 2 kör adjuváns Carboplatin monoterápia (hajhullás nélkül)

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #7 Dátum: 2013. 01 29. - 10:22:08 »
Sajnos ez így van... én a könyvszakmában csalódtam hatalmasat... Egy neves és felkapott író mutatott be egy kiadó főszerkesztőjének... voltak kész írásaim, de azokat úgy akarták átalakítani, hogy a mondanivalójuk közel sem volt ahhoz, amit én terveztem. Ebbe  nem mentem bele. Aztán azt kérték, hogy írjak botránykönyvet... ha azt megírom, akkor most talán ismernétek a nevem. :)
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #8 Dátum: 2013. 01 29. - 14:56:13 »
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia

alga79

 • Fórumtag
 • *
 • Hozzászólások: 441
Re:Lance Armstrong - hát... szurkolok neki!
« Válasz #9 Dátum: 2013. 02 02. - 15:36:30 »
Már neki sem kell szurkolnunk... nyugodjék békében:

http://totalsport.hu/hir/elhunyt-a-veretlen-okolvivo
Születtem: 1979
baloldali műtét: 2004 december
T1-es seminoma
Kezelés: sugárterápia